hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Logaritma Nedir: Anlaşılır Bir Giriş Ve Örneklerle Açıklama Logaritmaya Neden İhtiyaç Duyarız?

    Logaritma Nedir: Anlaşılır Bir Giriş Ve Örneklerle Açıklama Logaritmaya Neden İhtiyaç Duyarız
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Matematiğin en önemli yapılarından biri olarak logaritma öne çıkmaktadır. Aynı zamanda birçok farklı ve sabit formülü olduğunu söylemek mümkündür. Sadece matematikte bir işlemi olarak ya da formül olarak değil, aynı zamanda günlük yaşamda pek çok amaçlı değerlendirilmektedir. Yapılacak olan dehşet sektörlerdeki işlemler ile beraber denge ve ayar hesaplaması yapılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunlar içerisinde depremin şiddeti ya da kimya alanında pH ayarlaması gibi birçok unsur yer almaktadır. Tanımlaması ile birlikte aynı zamanda belirli örnekler üzerinden bu hesaplama ele almak mümkündür. Günümüzde hala farklı alanlarda kullanılarak, gelecek adına bazı bilimsel alanların hesaplaması yapılmaktadır.

     

     Logaritma Nedir: Anlaşılır Bir Giriş ve Örneklerle Açıklama

     

     Üstel işlevlerin tersi olan bir matematik fonksiyonu kısaca logaritma olarak bilinmektedir. Fonksiyonu ile birlikte kuvvetler üzerinden ele alınmak suretiyle taban eşliğinde ifade edilir. O yüzden logaritma tavanında birçok farklı rakam görmek mümkündür.

     

     Ancak taban içerisinde herhangi bir işlem ya da rakam görünmüyorsa, o vakit durum onluk tabanda kabul edilmektedir. Logaritma eşitliğinin sağ tarafında ise üstel bir fonksiyon işlemi yer alır. Elbette logaritmayı anlayabilmek için bazı örnekler ele almak daha etkili olabilir.

     

     Örneğin 1000 rakamının 10 tabanına göre logaritması 3'tür. Bunun nedeni ise 1000, 10’un üçüncü kuvveti olmasıdır. Bu doğrultuda matematiksel bir işlem olarak ele alındığında şu şekil bir sonuç elde edilebilir. 10 x 10 x 10 = 10³ bu şekilde ortaya çıkan sonuç ile birlikte bir rakamın logaritması ele alınmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     Aynı zamanda bu işlemi yapabilmek için matematik dünyasında bunu özel sabit bir formül bulunduğunu söylemek mümkündür. Ancak tanımlama ve örnek üzerinden bu şekilde ele alınarak anlatılabilir.

     

     Logaritmaya Neden İhtiyaç Duyarız?

     

     Logaritmaya ihtiyacı öncelikle matematik olarak ele almak gerekir. Bu bağlamda üstel işlevlerin tersini hesaplayabilmek amaçlı ele alınan bir matematiksel işlem olduğunu söylemek mümkündür. Sonuç olarak matematikte belli bir işlem ve cevap alabilmek için üstel işlevlerin tersini bulmak gerekir.

     

     Böyle durumlarda ise sabit bir formüle sahip olması ile beraber, fonksiyonu üzerinden taban eşliğinde işlem yapılmaktadır. Aynı zamanda bu işlem alınan sonuç ile beraber grafik fonksiyonunda da gösterilir. Tabii bunun dışında günlük yaşamda yine kullanım amaçlı olarak önemli yer taşımaktadır.

     

     Logaritma Nerelerde Kullanılır?

     

     Farklı seviyelerde matematiksel olarak birçok işlemde logaritma kullanılmaktadır. Sabit bir formül olması ile beraber üstel işlevlerin tersini hesaplamak için kullanılan bir terim olduğunu söylemek gerekir. Ancak bununla beraber logaritma birçok farklı alanda ele alınarak kullanılır. Özellikle günlük yaşamda belirli işlemlerin neticesini alabilmek amaçlı çok önemli yer taşır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     - Deprem şiddetini ölçmek için kullanılır.

     - Ses şiddetini ölçmek amaçlı değerlendirilir.

     - Kimya alanında pH hesaplanması için ele alınır.

     - Denizcilikte matematiksel konumu belirlemek için kullanılır.

     - Aynı zamanda bakterilerin çoğalma hızını hesaplayabilmek için ele alınır.

     

     Bu şekilde görüldüğü gibi pek çok alan için önemli bir potansiyel teşkil eder.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow