hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öğretmenler liseye geçiş sınavındaki soruları yorumladılar

    Öğretmenler liseye geçiş sınavındaki soruları yorumladılar
    expand
    KAYNAKEğitim Servisi

    Liseye geçiş sisteminin örnek sorularını devlet okullarında çalışan öğretmenlere sorduk, sizin için yorumladılar. Genel yorumlar soruların Pisa, ALES ve KPSS sorularına benzer mantıkta olduğu yönünde. Yorum ve analiz sorularının çokluğu nedeniyle yapılan bu yorumlara ek olarak, yapılan deneme sınavlarının değişmesi gerektiği yorumları yapılıyor. Soru tipleri yorumlama becerisi isteyen YKS’ye oldukça yakın görülüyor. Kimi öğretmenler soruların sayısının azlığı nedeniyle bilgi seviyesini ölçmekte yetersiz olacağını belirtirken, kimi ise az olan soruların oldukça ayırt edici olduğu yorumunu yapıyor. Soruların çeldiricilerinin kuvvetli olduğunu belirten eğitimciler, doğru cevaplara oldukça yakın şıkların olmasının ayırt edici bir özellik olarak kullanıldığını söylüyorlar. Ancak tüm eğitimcilerin ortak yorumu, ezberleyen değil okuduğunu anlayan ve yorumlayabilen öğrencilerin daha başarılı olacağı yönünde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte branş öğretmenlerinin yorumları:

    Türkçe

    Türkçe soruları eski SBS soruları gibi uzun ifadelerle, uzun paragraflarla sorulmuş. Okuma alışkanlığı olan, sentez gücü biraz gelişmiş öğrenciler avantajlı. Çünkü soruda küçük bir öykü verilmiş ve gayet uzun bir soru. 4 soruyu bağlayan bir parça. Okuma alışkanlığı olmayan bir öğrencinin tamamını anlaması mümkün değil.

    Öğrencilerin okuma ve anlama becerilerini ölçmeye çalışan uzun paragraf sorularının birden fazla çıkarım ve sentezleme gerektirmesi nedeniyle TEOG'dan çok daha zor.

    Yazım, noktalama ve dil bilgisi soruları ise OKS sorularına benzer şekilde verilen metinlerle ilgili. Uzun bir metin verilerek dil bilgisini ilişkin yeterlilikler ölçülmeye çalışmış. Ayrıca birçok soruda ALES ve KPSS benzeri mantıksal kurgu gerektiren soru tarzı kullanılarak okuduklarında mantıksal çıkarımlar yapabilir mi becerisini ölçmek hedeflenmiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soruların ALES’teki Türkçe sorularını anımsattığını söyleyebiliriz. Daha basite indirgenmiş hali tabi ki. Zor ve kaliteli. En iyileri belirleyecek bir sınav gibi duruyor.

    Doğrudan paragrafların içinden cevapların bulunduğu sorulardan, paragrafı yorumlayarak cevapların olacağı sorulara geçilmiş görünüyor.

    2018 liseye giriş sınavı sorularının analizi

    Matematik

    OKS sorularına benziyor, zor ve yorum isteyen sorular. Bu da anlama, yorumlama gücü ve hızın artık daha önemli olduğu anlamına geliyor.
    Her ne kadar Matematik soruları daha çok anlamaya dayalı sorular olsa da, araya eski kalıp bilgi ve pratik gerektiren sorular da konmuş.

    Fen Bilgisi

    Çoğu deneysel düzeneklerin sorgulandığı, grafik, tablo ve görsellerle ilişkili. Gözleme dayalı. Önce bir deney anlatılıp çıkarılacak sonuçların sorulduğu bu soru tipi yıllardan uygulanıyor olsa da bu yıl sayısı artmış görünüyor. Sadece konuyu bilmenin yeterli olmadığı, bilgiyi yorumlayabilmeyi ve mantık yürütmeyi gerektiren sorular.

    Okuduğunu anlayıp doğru yorumlamaya dayalı sorular, öğrencilerin konuların özünü anlamaları soruları çözmelerine yetebilir.

    Liseye giriş sınavı örnek soruları açıklandı

    İnkılap Tarihi

    Sorular oldukça uzun. Öğrencilerin okuduklarını anlama ve yorumlayabilmeleri gerekiyor. Çok kitap okuyan ve hızlı okuyabilen öğrenciler daha avantajlı. Fakat bu sorularda öğrencilerin net ve tam bilgileri olmazsa yorum yapamayabileceklerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEOG paragraflarına göre oldukça fazla olan kelime sayısı nedeniyle daha seçici sorular, doğrudan elemeye yönelik.

    Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

    Türkçe sorularının paragraf sorularına benzer soru tipleri. Değer kavramları hem parçalarda hem şıklarda ön plana çıkarılmış.

    İngilizce

    Okuduğunu anlamaya ve kelime bilgisine dayalı. Soru tipinde eskisine göre değişen pek bir şey yok. Tek fark, paragraf soruları daha fazla. Çok fazla zor soru yok, seçici sorular İngilizce’de yok gibi.

    Katkı sağlayan öğretmenler: Emre Celep, İsmail Akın, Hakan Şahin, Hülya Özcan, Melek Aydın, Göksu Akın, Mustafa Arıcı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA