Lise Kimya Dersleri: 9. Sınıf Kimyasal Bağlar Konu Anlatımı
Lisede kimya dersinde geçen her konu oldukça önemlidir. Özellikle de kimyasal bağlar konusunu anlamak, ilerideki konulara daha net hakim olmayı da sağlamaktadır. Bu yüzden konuları iyi anlayabilmek ve onlara hakim olmak oldukça önemlidir.
Lisede geçen kimya dersinde birçok konu mevcuttur. Ancak bunlardan birisi de kimyasal bağlar konusudur. Oldukça geniş ve önemli bir konudur. Hatta modern hayatta pek çok alan bu konuya bağlıdır. Kimyasal bağlar konusu diğer lise konuları ile bağlıdır. Bu yüzden bu konuyu iyi anlayabilmek gerekmektedir.
Lise Kimya Dersleri Nedir?
Lisede geçen kimya derslerin önemi oldukça büyüktür. Konularda artık detaylar önem kazanmaya başlamıştır. Bu yüzden geçen her konuyu iyi kavrayabilmek gerekmektedir. Kimya hayatın merkezinde bir alandır. Birçok sektörde kimya konuları mevcuttur.
Modern hayatta özellikle kimya konuları ciddi anlam taşımaktadır. Çevrede gördüğümüz her şey atomlardan oluşmaktadır. Atomları bir arada tutan ise kuvvet vardır. Lisede kimya dersinde geçilen bu konuda da detaylı bilgiler mevcuttur.
Lise Kimya Dersleri: 9.Sınıf Kimyasal Bağlar Konu Anlatımı
Çekirdekteki atom bağlarını bir arada tutan, kimyasal bağlardır. İki veya daha fazla atou bir arada tutan ve aralarındaki alışverişi sağlayan bu bağlardır. Atomlar, bu kimyasal bağlarla bir araya gelir ve geometrik şekiller oluştururlar. Buradaki amaç ise elektron dizilişini soygazlara benzetmektir. Sertliği ve erime noktasını yükselten ise kimyasal bağların kuvvetidir.
Kimyasal bağlar: atom, molekül ve iyondur.
Kimyasal türler bir birine yaklaştığında çekme veya itme kuvveti meydana gelir. Güçlü etkileşimler iyonik bağ, kovalent bağ ve metalik bağ. Zayıf etkileşimler ise Wan der Walls kuvvetleri ve hidrojen bağıdır. Kovalent bağ kendi arasında polar kovalent bağ ve apolar kovalent bağ olarak ayrılmaktadır.
Atomlar Neden Soygazlara Benzemek İster?
Soygazların elektron alıp verme durumları bulunmamaktadır. Aynı zamanda onlar çok kararlı bir yapıya sahiptir. En kararlı grup onlar olduğundan bütün elementler soygazlara benzemek ister.
İyonik Bağ Nedir?
Farklı yüklü iyonların çekim kuvvetlerinden meydana gelen bağ türüdür. Atomlar devamlı başka atomlarla birleşmek isterler. Bu bağlar kendi içlerinde değişiklik göstermektedir. En dışta kalan bağlar diğer atomlarla birleşme eğiminde olmazlar. Diğer grupların dış kabukları içerisinde fazla veya eksi elektron bulunmaktadır. İyonik bağ içerisinde tıpkı mıknatıs gibi + ve - yüklü iyonlar bir birini çekerler. İyonik lisede önemli konulardan bir tanesidir.
İyonik Bağın Özellikleri Neler?
İyonik bağlar pek çok farklı özelliği vardır. İyonlar katı halde iken elektriği iletmezler. Kırılganlar ve sertler. Levha veya tel şekline getirilemezler. Farklı bir zorlanmada kırılabilirler. Toplam enerji değişimi ne kadar büyükse iyonik bağ bir o kadar güçlü olur.
Sofra tuzu, iyonik bağa verilebilecek en güzel örnekti. Bunun yanı sıra NaCI, BaCI2, NaOH, MgS, KCI, FeS, LiF, NaF örnek olarak verilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?