Kurallı Birleşik Sıfat Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kurallı Birleşik Sıfatlar Nasıl Kullanılır?

Kurallı birleşik sıfat en az iki kelimeden oluşan, nesneleri ya da isimleri çeşitli özellikleriyle nitelemek için kullanılan kelimelerdir. Kurallı birleşik sıfatlar iyelik ekinin isimlere gelmesiyle oluşturulur. Kurallı birleşik sıfatlar isimlerden önce kullanılır ve ayrı yazılır.
Kurallı Birleşik Sıfat Nedir, Özellikleri Nelerdir?
En az iki kelimeden oluşan ve nesnelerin ya da isimlerin farklı özelliklerini niteleyen kelimelerin tamamına kurallı birleşik sıfat denir. Kurallı birleşik sıfatların oluşması için iyelik eki almaları gerekir. Genel olarak -lı, -li eki alarak oluşturulan kurallı birleşik sıfatların yanı sıra -lık, -lik ekiyle oluşan kurallı birleşik sıfatlar da mevcuttur. Anlamca kaynaşmış sıfatlardan farkları ayrı yazılmalarıdır. Kurallı birleşik sıfatlar ayrı yazılır ve cümle içerisinde kullanılırken isimlerden önce gelirler.
Kurallı Birleşik Sıfatlar Nasıl Kullanılır?
Kurallı birleşik sıfatların farklı kullanımları mevcuttur. Kurallı birleşik sıfatlar şu şekilde kullanılır:
Kurallı birleşik sıfatlar sayı sıfatlarıyla oluşabilir. Böyle bir kullanımda tamlayan sayı sıfatı olur, tamlanan -lı ya da -lık eki alarak kurallı birleşik sıfatı oluşturur.
Takısız isim tamlamalaırnda, tamlanan sözcüğe -lı ya da -li ekleri getirilerek kurallı birleşik sıfatlar kullanılır.
Sıfat tamlamasında isim ve sıfatın yerleri değiştirilir, isimlere -i ya da -si eki getirilerek kurallı birleşik sıfat oluşturulur.
Ayrılma eki almış isimlerden sonra isim eylemlerin gelmesiyle kurallı birleşik sıfatlar oluşturulur.
Kurallı birleşik sıfatları kullanılmaları için ikilemelerin arkasından isim gelmesi de mümkündür. İkilemelerin arkasından isim getirilerek de kurallı birleşik sıfatları kullanılır.
İsmin sıfat olacak deyimlerin ardından gelmesiyle kurallı birleşik sıfatlar oluşur.
Kurallı Birleşik Sıfat Nasıl Olur?
Nesne ya da isimleri çeşitli özellikleriyle niteleyen kelimeler kurallı birleşik fiiler olarak tanımlanmaktadır. Anlamca kaynaşmış fiillerle karıştırıldığından bunları ayırt etmek gerekir. Anlamca kaynamış fiillerden farklı olarak kurallı birleşik fiiller ayrı yazılmaktadır.
Kurallı Birleşik Sıfat Örnekleri Nelerdir?
Kurallı birleşik sıfatları örnek olarak şu cümleleri vermek mümkündür:
Babam yeni aldığı 'bağcıklı ayakkabıyı' çok beğendi.
Örnek cümlede ayakkabının bağcık özelliği cümle içerisinde belirtilmiştir. Ayakkabı cümle içerisinde isim olarak kullanılmıştır ve bağcık da ayakkabının bir özelliği olarak ismin önünde kullanılmıştır. Bu şekilde bağcıklı ayakkabı bir kurallı birleşik sıfat örneğidir.
'Beş yıllık' bir çabanın sonunda mezun oldu.
Örnek cümlede yıl isim olarak kullanılmıştır. Ne kadar ya da kaç yıl gibi soruların cevabı olarak beş yıllık verilir. Bu nedenle beş yıllık kelime öbeği kurallı birleşik sıfat olarak kullanılmıştır. Örnek cümlede kurallı birleşik sıfatlarının sayı sıfatlarından oluşabilecekleri görülmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları
MEB NİSAN TATİL TAKVİMİ 2025: Nisan ara tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?
AUZEF VİZE SINAV TARİHLERİ 2025: AUZEF bahar dönemi ara sınavı ne zaman?
MEB 2. DÖNEM ORTAK SINAV TARİHLERİ 2025: MEB ortak sınavları hangi tarihlerde yapılacak?