Konjonktürel İttifak Nedir? Osmanlı Devleti'nde Konjonktürel İttifak Örnekleri…

Tarihte gelişen olaylar sonucunda devletler arasında çeşitli antlaşmalar ya da ateşkesler yapıldığı belirtilmektedir. Bu antlaşma ve ateşkeslerde devletlerin menfaatleri göz önünde bulundurulmaktadır. Konjonktürel adı verilen kavram da bu durumu anlatmak için tarih boyunca kullanılan terimlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Konjonktürel kavramı iki devlet arasında devletlerin çıkarları doğrultusunda kurulan ittifak olarak adlandırılmaktadır.
Konjonktürel İttifak Nedir?
Konjoktürel ittifak, iki devletin menfaatleri üzerine kurulan ve tamamen çıkara dayalı olan bir ittifak olarak açıklanmaktadır. Konjoktürel kelimesi Fransızca kökenli olmaktadır. Herhangi bir durumun ortaya çıkmasına neden olan bir süreci ve bunun sonuçlarını ifade etmektedir. Türk tarihinde özellikle Osmanlı devleti zamanında örneklerine rastlamak mümkün olmaktadır.
Konjoktürel ittifak, devletler arasında bulunan ve çıkara dayalı olan bir ilişkiyi anlatmak için kullanılmaktadır. Bu ittifak bir devletin içinde bulunduğu durumları ve sahip olduklarını değerlendirerek, kendi çıkarlarını gözetip başka bir devletle kurulan dostluk ve menfaat ilişkisi olarak belirtilmektedir.
Osmanlı Devletinde Konjoktürel İttifak Örnekleri
Konjoktürel ittifak özellikle 1. ve 2. Dünya savaşlarında devletlerin aralarında bulunan çıkar ilişkilerini göze alarak girdikleri bir ittifak çeşidi olmaktadır. Osmanlı devletinin de son zamanlarında devletin ayakta kalabilmesi için bu ittifaktan yaralandığı görülmektedir. Osmanlı devletinin böyle bir ittifak içine girmesinin en önemli nedeni olarak ayakta kalmaya devam etmeyi istemesi gösterilmektedir. Bu durum Osmanlı devletinin çeşitli alanlarda yabancı devletlere tavizler vermesine neden olmuştur. Osmanlı devletinde görülen konjoktürel örnekleri şu şekilde olmaktadır:
- Osmanlı devletinin 1. Dünya savaşına girmesi konjoktürel ittifakın bir sonuncu olarak belirtilmektedir. Osmanlı devletinin niyeti 1. Dünya savaşına katılarak kaybettiği toprakları geri almak ve ekonomisini düzeltme olmaktaydı. Bu nedenle Osmanlı devletinin, Almanya'nın savaşa birlikte katılalım çağrısına katılarak konjoktürel ittifakı meydana getirdikleri belirtilmektedir.
- Osmanlı devleti Karlofça antlaşmasını imzaladıktan sonra dış politikasında değişikliğe giderek pek çok devletle konjoktürel ittifaklar kurduğu görülmektedir. Bu antlaşma ile Osmanlı devletinin yaptığı konjonktürel ittifakların ilk sırasında Avusturya ve Macaristan imparatorluğu gelmektedir. Bunlardan başka Osmanlı devleti Almanya, Lehistan ve Rusya'nın karşısında Fransa, Hollanda, İngiltere ve İsviçre ile konjoktürel ittifaklar kurma yoluna gittiği belirtilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları