Kohezyon Nedir, Kohezyon Nelere Bağlıdır? Kohezyona Günlük Hayattan Örnekler Nelerdir?

Kohezyon aynı cins iki maddenin birbirini çekmesi ile oluşan durumun ismidir. Kohezyon, birbirini tutma olarak da isimlendirilmektedir. Moleküllerin çekim güçleri de kohezyon olarak isimlendirilmektedir. Bu durumda benzer ya da aynı moleküller birbirini çekmektedir.
Kohezyon Nedir, Kohezyon Nelere Bağlıdır?
Kohezyon, moleküller arasındaki etkileşimler sonucunda oluşmaktadır. Bu durumu tutunma süreci olarak da ifade etmek mümkündür. Kohezyon kuvvetine günlük hayatta da sık sık rastlanmaktadır. Camda oluşan su damlacıklarının birbirine tutunması kohezyona örnek olarak verilebilir.
Kohezyonun ortaya çıkması için kütle çekimine gerek yoktur. Kohezyon katı ve sıvı maddelerde görülebilir. Kohezyon farklı kutupların birbirini çekmesi olarak da ifade edilebilmektedir. Bağlar zayıf olsa da tekrardan yenilenme özelliğine sahiptir. Kohezyon olayında hidrojen bağları görülür. Kohezyon bitkilerde ise farklı şekilde olur. Bunun sebebi ise bitkilerde suyun farklı yönlere doğru iletilmesinden kaynaklanmaktadır.
Kohezyon, aynı cins atomların birbiri arasında oluşmaktadır. Bir çekim kuvvetidir. Kohezyonun bağlı olduğu durumlar şu şekildedir;
Sıcaklık: sıcaklığın artması ile moleküller daha hareketli bir yapı kazanmaktadır. Bu da moleküller arası kuvvetin azalmasına neden olur.
Madde Türü: Farklı maddelerin kohezyon kuvvetleri de farklılık göstermektedir.
Farklı Maddeler İle Karıştırılması: Su ile deterjan karıştırılırsa bu durumda su molekülleri arasına deterjan molekülleri girmektedir. Bu da aynı moleküllerin birbirini tutma kuvvetlerinin zayıflamasına neden olmaktadır.
Kohezyona Günlük Hayattan Örnekler Nelerdir?
Civanın oda sıcaklığında top şeklinde durması
Suyun damlacık şeklinde durması
Bitkilerde su taşınması kohezyona günlük hayatta verilebilecek örneklerdir.
Biyolojide Kohezyon Örnekleri Nelerdir?
Kohezyonda aynı türdeki moleküller birbirine tutunur. Sıvı maddelerin yüzey gerilimleri kohezyon olarak isimlendirilmektedir. Bitkilerde kohezyon ile su yerçekiminin tersine yönde taşınabilmektedir.
Bitkilerde su kök kısmından odunsu kısma doğru ilerlerken kohezyon durumu oluşmaktadır. Bir şişe içindeki su bitse de şişe içinde su damlacıklarını görebilirsiniz. Bu durum da kohezyona örnek olarak verilebilmektedir. Banyo yaptıktan sonra vücudumuzda su damlacıklarının bulunması da kohezyona örnek olarak verilebilmektedir.
Kohezyonun tam tersi durum ise adezyon olarak isimlendirilmektedir. Adezyon olayında farklı tür moleküller birbirine tutunmaktadır. Kohezyon, maddelerin atom yapıları ile ilgili bir durumdur. Kohezyon bir nevi tutunma durumudur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
-
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları