Kasrı Şirin Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Kasrı Şirin Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Kasrı Şirin antlaşması 17 Mayıs 1639 senesinde Osmanlı ve Safevi devleti arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma ile iki ülke arasındaki savaş sona ermiş ve barış sağlanmıştır.
Kasrı Şirin Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?
Osmanlı devleti ve Safevi devleti arasında imzalanmış olan bir barış antlaşması olan Kasrı Şirin 1639 senesinde imzalanmıştır. 4. Murat'ın Bağdat'ı ele geçirmek istemesi ile başlayan savaş bu antlaşma ile son bulmuştur.
Kasrı Şirin antlaşması ile Osmanlı ve Safevi devleti arasında barış sağlanmıştır. Bununla birlikte Osmanlı devletinin ekonomisi düzelmiş ve iki devlet arasında huzur ortamı sağlanmıştır.
Kasrı Şirin Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?
Kasrı Şirin antlaşması Osmanlı devleti ve Safevi devleti arasında imzalanmış olan bir barış antlaşması olma özelliğine sahiptir. 1639 senesinde imzalanmıştır ve etkileri günümüze kadar devam etmiştir.
17 Mayıs 1639 yılında imzalanmış olan Kasrı şirin antlaşması 1623 ile 1639 seneleri arasındaki Osmanlı-Safevi savaşlarını sona erdiren antlaşma olarak da bilinir. Kasrı şirin antlaşmasının maddeleri de şu şekildedir:
Doğu Anadolu, Kerkük, Basra ve Bağdat şehirleri Osmanlı devletinin olacaktır.
Safevi devleti Revan şehrine hakim olacaktır.
Safevi devleti İran sınırlarının içinde İslam dinine kötü sözler söyleyenlere engel olacaktır.
Kars bölgesinde bulunan kaleler her iki taraf tarafınca yıkılacaktır.
İki ülkenin arasındaki ilişkiler bu antlaşmadan sonra barışçıl bir şekilde devam edecektir.
Ahıska, Van ve Kars şehirleri Osmanlı devletinin himayesi altında kalacaktır.
Kasrı Şirin Antlaşması Nedenleri
Osmanlı devleti 16. ve 17. yüzyıllar arasında birçok sıkıntılar yaşamıştır. Bu sıkıntılardan biri de doğu bölgesinde yer alan Safevi devletidir. 4. Murat tahta çıktıktan sonra bölgede ortaya çıkan isyan sonucunda Bağdat, Safevi devletinin himayesi altına girmiştir.
O dönemde Bağdat, ticaret bölgesinin tam üzerinde yer aldığı için önemli bir yer olmuştur. Din açısından önemli türbeler de Bağdat'ta bulunduğu için önemli bir şehir olarak görülmüştür. Bu nedenle 4. Murat Bağdat'ın Osmanlı devletine alınması için bir savaş başlatmıştır ve bu savaş da Kasrı Şirin antlaşmasını doğurmuştur.
Günümüz Türkiye-İran sınırının ana hatları bu antlaşma ile belirlenmiş olduğu için oldukça önemli bir antlaşma olmuştur. Osmanlı devletinin ekonomisi de Bağdat'ın alınması ile daha iyi bir duruma gelmiştir.
Kasrı Şirin Antlaşmasının Sonuçları Nelerdir?
Osmanlı devleti ve Safevi devletinin arasında ortalama 60 yıl süren savaşların sonunu getiren bir antlaşma olmuştur. Kasrı şirin antlaşma sayesinde bölgedeki gerginliğin sonu gelmiş ve huzur ortamının oluşması sağlanmıştır.
Antlaşma sonrasında alınmış olan Bağdat şehri önemli bir ekonomik merkez haline gelmiştir. Bu da Osmanlı devletinin ekonomisinin canlanmasını sağlamış ve hazinenin büyümesine yardımcı olmuştur.
Günümüzdeki Türkiye ve İran sınırları bu antlaşmanın sonucunda oluşmuştur. Antlaşmadan sonra bu bölgede sadece bazı küçük değişiklikler yaşanmış, bu değişiklikler dışında herhangi bir değişim olmamıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?
BİLSEM ön değerlendirme başvurusu ne zaman, hangi tarihlerde alınacak? 2024-2025 BİLSEM sınav takvimi...