hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karanlık Zıt Anlamlısı Nedir? Karanlık Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir?

    Karanlık Zıt Anlamlısı Nedir Karanlık Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Karanlık kelimesi toplum içerisinde oldukça fazla kullanılmaktadır. . Karanlık kelimesinin zıt anlamlısı aydınlık kelimesi ile ifade edilmektedir. Zıt kelimeler birbirine karşıt olan sözcüklerden ifade edilmektedir. Özellikle orta dereceli okullarda detayları ile öğretilen konular içerisinde yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karanlık Zıt Anlamlısı Nedir?

    Karanlık kelimesinin zıt anlamlısı ışık olmayan, aydınlık olmayan, gece gibi sözcükler ile ifade edilmektedir. Karanlık kelimesi oldukça fazla kullanılan sözcükler içerisinde yer almaktadır. Bulmaca, yarışma gibi oyunlar içerisinde sıkça sorulan sorulardan birisi Aydınlık olmayan yanıt karanlık olarak ortaya çıkmaktadır.

    Zıt anlamlı kelimeler, Türkçe dili içerisinde oldukça fazla sayıları olan sözcüklerdir. Aydınlık-karanlık, gece-gündüz, sabah-akşam, iyi-kötü gibi örnek sayılarına çoğaltmak mümkün olacaktır. Zıt anlamlı kelimeler olumsuz kelimeler ile karıştırılmamalıdır. Zıt ile karşıt sözcükler birbiri ile eş anlamlıdır.

    Karanlık Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir?

    Karanlık kelimesinin zıt anlamlı sözcüklerine detaylı olarak bakılacak olursa, sözcük öbek ve belirteçlerine göre farklılıklar göstermektedir. Karanlık kelimesinin en basit karşıt yani zıt anlamlısı aydınlık olarak belirlenmiştir. Karanlık kelimesi sıfat olarak ele alındığında ışıksız, isim ve mecazi olarak kullanılırsa, perişanlık ve üzüntü olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle toplum içerisinde Karanlık-aydınlık olarak karşıt anlamlısı bilinmekle birlikte diğer türleri genellikle yazar ve edebi şairlerin kullandığı edebi dil ışığında sıklıkla kullanılmaktadır.

    Zıt anlamlı kelimeler tanım olarak bakıldığında yazılışları ve okunuşları farklı anlamları tamamen birbirinin tersi olan kelimeler öbeği şeklinde ifade edilmektedir. Örneklemelere bakıldığında,
    "Karanlık bir gecenin aydınlık sabahına merhaba", "Her karanlığın mutlaka bir aydınlığı olacaktır", "karanlık günahları örter fakat karanlığın da bir aydınlığı var günahlar er geç ortaya saçılır"

    Zıt anlamlı kelimeler için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de kelimeler birbirine zıt ancak aynı anlam ifadesi içerisinde yer alması gerekmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow