hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İyelik Eki Nedir, Özellikleri Nelerdir? İyelik Eki Örnekleri…

    İyelik Eki Nedir, Özellikleri Nelerdir İyelik Eki Örnekleri…
    expand

    Türkçe de dil bilgisi kuralları içerisinde birçok konu bulunmaktadır. Dil bilgisinde en fazla yer alan konulardan birisi de ekler olarak ifade edilebilir. İyelik eki ise kelimelerde oldukça fazla kullanılmakta olan bir ek olma özelliğine sahiptir. En temel anlamı ile iyelik ekinin bir dil bilgisi terimi olduğu söylenebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyelik Eki Nedir?

    İyelik eki, adlarla ad görevli sözcükleri kişi kavramına bağlayan bir ek olma özelliğine sahiptir. İyelik ekleri, isim veya isim soylu sözcüklere gelirler. Geldikleri sözcüklerin ise kime veya neye ait olduğunu gösterirler. İyelik ekleri denildiği zaman sahiplik bildiren özellikte olduklarını söylemek mümkündür.

    İyelik Eki Özellikleri Nelerdir?

    Türkçe de iyelik ekleri, çekim ekleri olarak bilinmektedir. İyelik ekleri aynı zamanda sahiplik ekleri olarak da ifade edilebilmektedir. İyelik ekleri zamirlere gelmekte olan ekler olarak bilinmektedir. Tekil veya çoğul şahıslara getirilebilecek iyelik ekleri ise farklılık göstermektedir. Tekil şahıs ekleri olan ben, sen, o ve çoğul şahıs ekleri olan biz, siz, onlar olarak bilinmektedir. Her şahsa veya şahıslara getirilen iyelik eki farklılık göstermektedir.

    İyelik eklerinin her birinin teker teker ezberlenmesi zor bir yöntem olarak ifade edilebilir. İyelik eklerinin bulunması için başlarına “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” eklemek yeterli olacaktır.

    İyelik Eki Örnekleri

    1. tekil şahıs eki ''ben'' olarak ifade edilebilir. Birinci tekil şahıslara getirilecek olan iyelik ekleri ise -ım, -im, -um, -üm olarak bilinmektedir.

    2. tekil şahıs eki ''sen'' olarak ifade edilebilir. İkinci tekil şahıs ekine getirilen iyelik eklerinin ise -ım, -im, -um, -üm olduğu söylenebilir.

    3. tekil şahıs eki ''o'' olarak bilinmektedir. Üçüncü tekil şahıs ekine getirilecek olan iyelik ekleri ise -ı, -i, -u, -ü olarak ifade edilebilir.

    1. çoğul şahıs eki ''biz'' olarak bilinmektedir. Birinci çoğul şahıs ekine getirilecek olan iyelik eklerinin ise -mız, -miz, -muz, -müz olduğu söylenebilir.

    2. çoğul şahıs eki ''siz'' olaak bilinmektedir. İkinci çoğul şahıs ekine getirilecek olan iyelik eklerinin ise -nız, -niz, -nuz, -nüz olduğu ifade edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. çoğul şahıs eki ''onlar'' olarak ifade edilebilir. Üçüncü çoğul şahıs ekine getirilecek olan iyelik eklerinin ise -ları, -leri olduğu söylenebilir.

    1. tekil şahıs eki- benim kitabım, 2. tekil şahıs eki- senin kitabın, 3. tekil şahıs eki- onun kitabı, 1. çoğul şahıs eki- bizim kitabımız, 2. çoğul şahıs eki- sizin kitabınız, 3. çoğul şahıs eki- onların kitapları olarak ifade edilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow