İstatistik Mezunu Ne İş Yapar? İstatistik Bölümü Çalışma Alanları...
İstatistik doğru bir şekilde verileri toplama ve toplanan bu verileri bilgiye dönüştürme bilimidir. İstatistik, gözlemleri bilgiye dönüştürmeyi verilerden öğrenebilmeyi sağlar. Bu sayede, istatistiksel teknikler, belirsizliklerin yaşandığı bir dünyada, bu belirsizlikleri temelinde yer alan olasılık kavramını kontrol altında tutar ve gözlemlerini de yorum ve bilime dayalı bir bilgi haline getirir.
Pek çok sosyal, ekonomik, politik ve askeri kararlar da alınırken, istatistiksel tekniklerle üretilen bilgiler de göz önünde bulundurulur.
İstatistik Mezunu Ne İş Yapar?
İstatistik; belirli bir konuda ya da alanda veri depolama, bu verileri yorumlama ve çözümleme yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Uygulamalı ve matematiksel istatistik olmak üzere iki farklı alana ayrılır. Matematiksel istatistik sayısal bilgiyi yorumlamak ve elde etmek için istatiksel yollar geliştirme konusunda çeşitli matematiksel tekniklerden yararlanılır. Olasılık kuramı, çeşitli analiz yöntemleri, geliştirme gibi çeşitli alanlarda da çalışır.
İstatistik Bölümü Çalışma Alanları
İstatistik mezunları Türkiye’de çeşitli devlet kurumlarının, uluslararası ve ulusal özel şirketlerin, araştırma, bakanlıkların istatistik, finans, bilgi işlem, planlama, risk, aktüerya, ekonomik araştırmalar gibi bölümlerinde çalışabilirler. Son yıllarda da daha fazla istatistik mezunun kendi şirketlerini açtığı gözlemlenir.
İstatistik bölümü; toplumsal, bilimsel olgu, kültürel, ekonomik ve olaylarla ilgili önemli bilgileri derleyen ve derlediği bilgilerdeki bilgileri istatistik tekniklerini sayısal olarak ifade eden ve kullanarak yorumlayan, karar vericiye çeşitli öneriler sunan istatistikçileri yetiştiren dört yıllık bir lisans bölümüdür.
İstatistik mesleği, günlük yaşantı ve pek çok bilim dalı çoğu zaman iç içedir. Teknolojik gelişmeler ile birlikte işletmecilik, biyoloji, ekonomi, mühendislik, demografi, sağlık, pazarlama, sigortacılık ve tüketim araştırması, yöneylem araştırması, tıp, psikoloji, sosyal bilimler ve kalite kontrol gibi alanlarda da istatistik bilgisine ve istatistikçiye göre gereksinim daha çok artar.
İstatistik Bölümüne Nasıl Girilir?
İstatistik bölümünün eğitim süresi, 4 yıldır. İstatistik için girilmesi gereken sınavlar ise, TYT ve AYT sınavlarıdır. İstatistik ise, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilir. Tüm lisans bölümlerinde de olduğu gibi İstatistik baraj puanı merak edilmektedir bu puan 180 puandır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!