İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Edebiyatta İsim Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Cümle kurulurken isimler çoğunlukla özne olarak görev almaktadır. Pek çok isim çeşidi bulunmaktadır. İsimler ayrı yazılabilecekleri gibi bitişik bir şekilde de yazılabilmektedir. İsimler 7 ana başlıktan oluşmaktadır. Varlıklarına göre özel isim ve cins isi olarak ayrılırlar. Maddelerine göre ise soyut ve somut olarak ikiye ayrılmaktadırlar.
İsim Nedir Nasıl Bulunur?
İsim, ad ve özne ile eş anlamlıdır. İsimler cümledeki fiili gerçekleştiren elemanların genel adıdır. Cümle içindeki ismin bulunabilmesi için yükleme ne? Veya Kim? sorularının sorulması gerekmektedir.
Ayşe odayı dağıttı
Bu cümlede kim dağıttı? sorusunun cevabı Ayşe olduğu için Ayşe hem isimdir hem de cümlede özne olarak kullanılmaktadır.
Yavru kedi ağlıyordu.
Bu cümleye kim ağlıyordu sorusunu sorduğumuz zaman cevap yavru kedi olur. Bu nedenle yavru kedi hem isim hem de özne olarak kullanılmaktadır.
Edebiyatta İsim Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Tekil ve Çoğul İsimler: Tekil isimler yalnızca tek bir varlıktan söz eder. Çoğul isimler ise -ler/-lar eki alarak birden fazla varlıktan söz ederler. Örneğin; çiçek tekil bir isimdir. Çiçekler çoğul ki aldığı için çoğul isimdir, bardak tekil isimdir. Bardaklar çoğul isimdir.
Özel ve Cins İsimler: Ali'nin annesi çok cana yakın biridir. Burada Ali'nin annesi cins isimdir. Gül Hanım bugün işe gelmedi. Bu cümlede Gül Hanım cins isimdir.
Basit, Birleşik ve Türemiş İsimler: Yalnızca kök ya da gövdeden meydana gelen isimler basit isim olarak adlandırılmaktadır. Örneğin; köprü, araba, ağaç, çiçek. Yapım eki alarak anlamı değişen sözcükler türemiş isim olarak adlandırılır. Kalem (basit) - Kalemlik (türemiş). İki farklı kelime bir araya gelip bitişik yazıldığı zaman birleşik isim oluşur. Koca - eli = Kocaeli (birleşik isim)
İsim Türleri Nelerdir?
İsim Türleri 3 başlık altında incelenmektedir. Bunlar;
Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler (Özel isim, cins isim)
Varlıkların Oluşuna Göre İsimler (Somut isim, soyut isim)
Varlıkların Miktarına Göre İsimler (topluluk ismi, tekil isim, çoğul isim)
Evrende benzeri olmayan varlık isimleri özel isimdir. Aynı tür varlıklara aynı isim verilmesi ile cins isim meydana gelmiştir. Tek bir varlıktan bahseden isimler tekil isimdir. Birden fazla varlıktan söz eden isimler çoğul isimdir. Yapı bakımından tekil anlam bakımından çoğul olan isimler topluluk ismidir. 5 duyu organı ile algılanabilen varlık isimleri somut isimdir. Tam tersi ise soyut isim olarak adlandırılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Öğretmenler Günü şiirleri... Kısa ve uzun, 2 ve 5 kıtalık Öğretmenler Günü şiiri
TÖDER deneme sınavı sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF sınav sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!
Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu: MEB sözleşmeli öğretmenlik atama tercihleri 2024 ne zaman?