hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İri Zıt Anlamlısı Nedir? İri Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir?

    İri Zıt Anlamlısı Nedir İri Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İri kelimesi Türkçede bir sıfat olarak kullanılmaktadır. Bilindiği gibi sıfat ismin önüne gelerek o simi miktar, renk, biçim gibi özelliklerle nitelendirmektedir. Sıfat olarak kullanılan bu kelimelerin eş anlamlıları ve zıt anlamlıları bulunmaktadır. Kelimelerin yerine kullanılan bu diğer sözcükler Türkçe dilinin ne kadar zengin bir dil olduğunu da bizlere göstermektedir. Eş anlamlı demek bir sözcüğün anlam olarak aynı ifadeyi vermesi demektir. Örneğin iri kelimesinin eş anlamlısı yani aynı anlamı ifade eden sözcük büyük kelimesidir. İri kelimesinin tam tersi olan zıt anlamlı sözcüğü de elbette ki vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İri Kelimesinin Anlamı Nedir?

    İri kelimesinin zıt anlamlı sözcüğünü bilmeden önce konuyu anlayabilmek için iri kelimesinin anlamını iyi kavramak gerekir. İri kelimesinin anlamını eş anlamlı sözcüğü olan büyük kelimesinden de anlamaktayız.

    Benzerlerinden daha yapılı olan, daha büyük olan, standart ölçüleri aşan, kocaman olan canlı ve cansız ürünleri nitelendirmeye yarayan sözcüğe iri denmektedir.

    Canlı ve cansız ürünlerin önüne gelerek iri kelimesi sıfat olarak kullanılır. Örneğin iri bir kalem, iri insan, iri kedi, iri vazo sözcüğün kullanıldığı yerlerdir.

    İri Zıt Anlamlısı Nedir?

    İri kelimesinin zıt anlamlısını bilmeden önce zıt anlamlı kelimelerin ne olduğunu bilelim. Zıt anlamlı sözcükler ilgili kelimenin karşıt anlamlısıdır. Büyük küçük, güzel çirkin, kısa uzun gibi kelimeler zıt anlamlı sözcüklere birer örnektir. Zıt anlamlı kelimelerin Türkçede dil bilgisi derslerinde örnek ve anlamlarla beraber öğretilmektedir.

    Bu açıklamaya göre iri kelimesinin zıt anlamlısının tam tersi bir ifade içerdiğini söyleyebiliriz. İri kelimesinin zıt anlamlısı ufak veya küçük kelimeleridir. Örneğin iri bir kadın ufak bir kadının yanında göze battı cümlesinde iri kelimesinin zıt anlamlısı olan ufak sözcüğü kullanılmıştır.

    İri Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir?

    İri kelimesinin birden fazla zıt anlamlısı olabilir. Ufak, küçük, zayıf kelimeleridir. Bu kelimelerin kullanımlarına bazı örnek cümlelerle yer verelim. Örneğin bu ayakkabı bana büyük değil küçük geldi. Bu cümlede büyük kelimesi iri kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılmıştır. İri yani büyük kelimesinin zıt anlamlısı da zaten küçük sözcüğüdür.

    İri Kelimesinin Kullanıldığı Örnek Cümleler

    Aşağıda bazı örnek cümlelere yerdik. Bu örnek cümlelerin karşılarına da iri kelimesinin zıt anlamlısı olan ufak sözcüğüyle kurulmuş cümleleri de yazdık. Bu sayede kelimeleri cümle içinde görerek anlamlarını ve konuyu daha iyi kavramış olacaksınız.

    Örnek 1: Ali iri bir muzu gözüne kestirmişti. Ali ufak bir muzu almıştı.
    Örnek 2: Ayşe önündeki iri kız yüzünden kürsüyü göremedi. Ayşe önündeki ufak kız yüzünden kürsüden çok göze battı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow