İran Bayrağı Anlamı Nedir? İran Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?
İran, Asya kıtasında yer alan ve kuzeybatısında Türkiye ile komşu olan bir ülkedir. İran'ın bayrağında yeşil, kırmızı ve beyaz renkler bulunur.
İran Bayrağı Anlamı Nedir?
Asya kıtasının en büyük ülkelerinden biri olan İran bayrağı yeşil, kırmızı ve beyaz renklerden oluşmaktadır. Yeşil renk ile İslam dini temsil edilirken beyaz renk ile de barış ve hoşgörü temsil edilmiştir. İran tarihi için önemli bir değer olan yiğitlik ise bayrakta kırmızı renk ile temsil edilmiştir. İran'ın komşu ülkeleri arasında Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Pakistan ve Afganistan yer alır.
İran İslam Devletinde ana geçim kaynağının başında petrol gelmektedir. Toplam 250 milyardan daha fazla kanıtlanmış petrol varili olan ülke, dünyadaki en çok petrol çıkaran 5 ülke arasındadır. Ülkede nüfusu 1 milyondan fazla olan 6 şehir vardır ve bunlar Tahran, Meşhed, İsfahan, Tebriz, Şiraz ve Kerec olarak karşımıza çıkar. Ülkede tarım ve hayvancılık da oldukça gelişmiştir.
İran Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?
İran, resmi adı ile İran İslam Cumhuriyeti olan bir ülkedir. İran'ın resmi bayrağı üç yatay çizgiden oluşur ve sarısı ile kırmızı, beyaz, yeşil renkler bulunur. İran bayrağındaki yeşil renk İslam dinini simgelemesi için bayrakta kullanılmıştır. Bayraktaki beyaz renk ile hoşgörü ve barış simgelenirken kırmızı renk ile de bağımsızlık için dökülen kanlar simgelenmiştir.
İran İslam Cumhuriyeti'nin günümüzde kullandığı bayrak resmi olarak 29 Temmuz 1980 tarihinde kabul edilmiştir. Bayrağın kırmızı şeridinde köşeli çizgiler ile Allahu Ekber yazısı bulunur. Birçok duada ve ezanda geçen Allahu Ekber, Allah'ın (cc) yarattığı tüm varlıklardan daha üstün ve yüce olduğu anlamını taşır.
İran Nerede?
Asya kıtasında yer alan İran, kuzeybatısında Türkiye ile komşudur. Jeopolitik açıdan stratejik konumda yer alan İran'ın güneyinde Umman körfezi kuzeyinde ise Hazar denizi bulunur. Ülkenin genelinde karasal iklim hakim olurken güneyinde ve iç kesimlerinde de tropikal iklim görülür.
İran'ın başkenti 8 milyonluk nüfusu ile Tahran'dır. Ayrıca ülkenin en büyük şehri olan Tahran 730 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Sanayi açısından gelişmiş olan başkent maden yatağı açısından da zengindir. En çok çıkarılan madenler arasında demir, bakır, çelik ve altın yer alır. Tahran her sene milyonlarca turist tarafından ziyaret edilir.
İran İklimi Nasıldır?
İran, iklim bakımından farklı iklim özelliklerine sahip bir ülkedir. Ülkenin Hazar denizine bakan kısımları daima yağışlıdır ve çok nemlidir. Bu bölgenin dışındaki yerler ise genel olarak astropikal kurak bölge şeklinde kabul edilir. Güneyde iklim daha ılıman olsa da belirgin bir sıcaklık hakim olur. Yağmurlar genellikle kış sonunda ya da yaz aylarının başında görülür. İran'ın dağlık yerleri daha çok ormanlarla kaplıdır ve Hazar denizinin kıyısında gür bir orman örtüsü bulunur. Bu kısımlarda yüksek bozkırlar yer alır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ODTÜ belirledi: İŞTE TÜRKİYE'NİN EN İYİ 20 ÜNİVERSİTESİ
29 Ekim'de ne oldu? Cumhuriyet nasıl ilan edildi?
KPSS ortaöğretim tercihleri 2024 ne zaman başlayacak? Gözler ÖSYM tercih kılavuzunda!
29 Ekim’de ne oldu? Kısaca Cumhuriyet nasıl ilan edildi?
Anadolu Üniversitesi (AÖF) kayıt yenileme 2024 son tarih ne zaman?