Çarpım Tablosu Ezberleme: Kolay ve Etkili Yöntemle Çarpım Tablosu Nasıl Ezberlenebilir?
Matematik dersinin temeli çarpım tablosu matematik problemlerini pratik ve hızlı yoldan çözebilmek için ezbere bilmek gerekir. Matematikte başarının temeli olan çarpım tablosu ezberlemenin bazı pratik püf noktaları mevcut. Peki, Kolay ve etkili yöntemle çarpım tablosunun nasıl ezberlenebilir? İşte 1’ler, 2’ler, 3’ler, 4’ler, 5’ler, 6’lar, 7’ler, 8’ler, 9’lar, 10’lar olmak üzere çarpım tablosu ve kolay çarpım tablosu ezberleme yöntemleri…
Çarpım tablosu ezberleme teknikleri öğrenciler tarafından yoğun olarak sorgulananlar arasında yer alıyor. Çarpma, matematiğin en temel konularından biri olduğundan çarpım tablosunun bilinmesi gerekiyor. Çarpım Tablosu, Mantığını kavradıktan sonra çok kolay ezberlenip öğrenilebilir. Çarpım tablosu, matematikte çarpma işlemini kolaylaştırmak için kullanılıyor ve genellikle 1'den 10'a kadar olan sayıların çarpım sonuçlarını içeriyor. Çarpım tablosundan dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; çarpım tablosunu ezberlemek değil, çarpım tablosunun temelini anlayabilmektir.
MATEMATİKTE TEMEL BİLGİ: ÇARPIM TABLOSU
ÇARPIM TABLOSU NEDİR, NASIL EZBERLENEBİLİR?
Çarpım tablosunu bilmek, öğrencilerin işlemleri daha hızlı bir biçimde yapmasına olanak tanıyor. İşlemleri hızlıca çözmek ve vakit kazanmak için özellikle sınavlarda çarpım tablosundan faydalanmak önemlidir. Bu nedenle çocuğun, kendi öğrenme şekillerine göre çarpım tablosu ezberlemesine yardımcı olabilirsiniz.
Örneğin, 5x7’nin 35 olduğunu öğrendi diyelim. Bu aşamada 7x5’in de 35 olduğunu bilmesini sağlamalısınız. Yani sayının hangi sırada olduğunun fark etmediğini bilmesi çarpım tablosunu kolayca öğrenmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda 0 ile çarpımın 0’a denk olduğunu, 1 ile çarpımın sayının kendisine eşit olduğunu, ikinin her zaman ikiye katladığını, 5 ile çarpımların hepsinin 0 veya 5 ile bittiğini, 9 ile çarpımda onlar basamağının birer birer geri geldiğini, 10 ile çarpımda da en sona sıfır koymak gerektiğini bilmek çarpım tablosunu ezberlemeyi kolaylaştırır.
ÇARPIM TABLOSUNUN PRATİK KULLANIM ÖRNEKLERİ NELERDİR?
1'den 10'a kadar olan çarpım tablosunu öğretmeye ilk olarak 1'lerden başlatılmalıdır. Çarpım tablosunda 1'ler öğretilirken çocuğa 1 rakamının etkisiz eleman olduğu dolayısıyla da hangi sayıyla çarpılırsa çarpılsın sayının kendisi çıkacağı kavratılmalıdır. 1'den başlayarak her gün 2'ler, 3'ler, 4'ler şeklinde çarpım tablosu yazılmalı ve sesli bir şekilde okunmalıdır. En son aşamada çarpım tablosu toplu olarak yazılmalı ve okunmalıdır. Ne kadar fazla tekrarlanırsa çocuk o kadar hızlı kavrayacak ve böylelikle de beyin kolay bir şekilde öğrenmiş olacaktır.