hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Göz Kulak Olmak Deyiminin Anlamı Nedir? Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle…

    Göz Kulak Olmak Deyiminin Anlamı Nedir Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle…
    expand

    Türk milleti birçok özlü söze sahip bir millet olarak bilinmektedir. Bu özlü sözler deyimler ve atasözleri şeklinde isimlendirmektedir. Atasözü ve deyimler birbirinden farklı iki konudur. Atasözleri ve deyimler öğrencilere ilkokuldan itibaren Türkçe derslerinde verilmektedir. Deyim, anlatıma akıcılık, çekicilik katan, çoğunun gerçek anlamından ayrı bir anlamı bulunan, genellikle de birden çok sözcüklü dil öğesi, kalıplaşmış sözcük topluluğudur. Türkçe de sık sık kullanılan deyimlerden biri de göz kulak olma deyimidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göz kulak olmak deyiminin anlamı koruyup kollamak veya sahip çıkmak anlamında kullanılır. Bu deyim kullanıldığı zaman birini gözetlemek, kontrol etmek veya korumak anlamında kullanılmaktadır. Bir kişi veya bir eşya hakkında da bu deyim kullanılarak onu koruyup gözetmek gerektiğini belirtmektedir.

    Göz Kulak Olmak Deyiminin Kısaca Açıklaması 

    Birine ya da bir şeye sahip çıkmak, koruyup kollamak anlamında göz kulak olmak deyimi kullanılmaktadır. Deyimler halk dilinde bir anlam ifade etmesi için kullanılır. Halk dilinde göz kulak olma deyimi bir şeye karşı korumacı olmak anlamını taşımaktadır.

    Göz Kulak Olmak Deyimi ile İlgili Örnek Cümleler

    -Gezide ona göz kulak ol da aklım sizde kalmasın.

    İlk olarak bu örnekte kullanılan göz kulak olma deyimi ona sahip çık ve gözet anlamında kullanılmıştır. Kişi o kişiye sahip çık, ona bakar ol aklım kalmasın ve merak etmeyim sizi anlamında bu deyimi kullanmıştır

    -Anne lütfen eşyalarıma göz kulak ol kardeşim bozmasın.

    Bu örnekte ise kişi annesine eşyalarını koruması gerektiğini söylemiştir. Çünkü kardeşinin eşyalarını bozacağını düşünmüş ve annesine göz kulak ol yani eşyalarımı koru kardeşimi eşyalarımdan uzak tut diyerek cümlesini deyim ile tamamlamıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow