hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Geleneksel Türk Tiyatrosu Özellikleri Nelerdir? Geleneksel Türk Tiyatrosu Örnekleri...

    Geleneksel Türk Tiyatrosu Özellikleri Nelerdir Geleneksel Türk Tiyatrosu Örnekleri...
    expand

    Geleneksel Türk Tiyatrosu yazılı metne dayanmayan, şarkı ile dans ve söz içeren gösteriler olarak öne çıkar. Özellikle meddah, kukla ve orta oyun bu konuda önemli türler içerisinde bulunur. Oldukça köklü bir tarihe sahip olan Geleneksel Türk Tiyatrosu, ilk başta halkı eğlendirmek amaçlı ön plana çıkmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Çoğunlukla sahne olmadan güldürü amaçlı ele alınmış, zaman içerisinde çok daha profesyonel noktaya ulaşmıştır. Ayrıca değişik dönemlerde farklı amaçlar altında ele alınarak, değişik konuları izleyici aktarmıştır.

     Geleneksel Türk Tiyatrosu Özellikleri Nelerdir?

     Geçmişten günümüze pek çok farklı dönemde ele alınmış olan Geleneksel Türk Tiyatrosu, belli başlı özellikleri ile sahneye yansır.

     - Genel olarak yazılı bir metne sahip değildir.

     - Kukla, meddah, karagöz ve orta oyunu gibi seyirlik gösterileri sahiptir.

     - Şarkı ve dans ile beraber sözleri dayanan bir yapısı bulunur.

     - Daha çok güldürü öğesi ön plandadır.

     - Genellikle sahnesiz bir tiyatro olarak ele alınır ve gerçekleşir.

     Genel çerçevede yukarıda öne çıkan farklı özellikleri eşliğinde Geleneksel Türk Tiyatrosu uygulanır. Çok eski döneme dayandığı için günümüze kadar oldukça fazla de değişkenlik gösteren bir yapıya sahiptir.

     Geleneksel Türk Tiyatrosu Örnekleri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Farklı özelliklere sahip olması ile birlikte, değişik konular üzerinden pek çok Geleneksel Türk Tiyatrosu örnekleri bulunur.

     - Meddah

     - Orta oyunu

     - Karagöz

     - Kukla

     - Köy seyirlik oyunlar

     - Hokkabazlık

     Genelde insanları güldürmek ve onları eğlendirmek amaçlı ele alınan bir yapıya sahiptir. Meydanlarda gerçekleştirilir ve herhangi bir metni bulunmaz. Yani anlık olarak ele alınır ve bu doğrultuda gerçekleştirilir. İçerisinde şarkı ve dans ile birlikte sözler yer alsa bile, bunlar yazılı şekilde metne geçmez.

     Geleneksel Türk Tiyatrosunun Kökeni Nedir?

     Geleneksel Türk Tiyatrosu konusunda kökeni açısından belli bir yaklaşım ön plana çıkar. Bu yaklaşım dahilinde Osmanlı İmparatorluğu'nda halk arasında yetişmiş, yetenekli kişilerin sanatlarını sokaklarda icra etmesi ile ortaya çıkmıştır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun kentlerinde yetişmiş olan kişilerin gerçekleştirmiş olduğu bir tiyatro türü olarak öne çıkar. Başta komediyi ele alan ve ülkenin her noktasına yayılan geleneksel Türk tiyatrosu, hiçbir metin olmadan doğaçlama bir şekilde gerçekleştirilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow