Gazetecilik Mezunu Ne İş Yapar? Gazetecilik Bölümü Çalışma Alanları...
İletişim Fakültelerinin 4 yıllık Gazetecilik bölümlerinden mezun olanlar yerel ve ulusal gazetelerde çalışabilir. Bunun dışında, Radyo-Tv-Sinema, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Yeni Medya ve İletişim bölümlerinden mezun olanlar da sektörde deneyim kazandıktan sonra gazetecilik yapabilir.
Gazetecilik Mezunu Ne İş Yapar?
1- Redaksiyon
Redaktörler, gazetede yer alan haberlerde ve ilanlarda yazım yanlışı olup olmadığını kontrol eder. Gazetenin son okuması redaktörler tarafından yapıldıktan sonra basıma gönderilir.
2- Köşe Yazarlığı
Köşe yazarları, magazin, futbol, siyaset, kültür-sanat gibi konularda her gün ya da haftanın belli başlı günleri yazı yazar. Gazetecilik bölümünden mezun olanların köşe yazarlığı yapabilmeleri için belli başlı alanlarda uzman olması gerekir.
3- Editörlük
Editörlük de gazetecilik mezunlarının yapabileceği işler arasında yer alıyor. Editörler, gazeteye gönderilen haberlerin hangilerinin yayımlanacağına karar verir. Bununla birlikte, haberlere hangi manşetlerin atılacağı ve haberlerde hangi fotoğrafların kullanılacağı da editörlerin görev ve sorumlulukları arasında yer alır.
Yerel gazetelerde redaktör olmadığı için bu yayın kuruluşlarında revize ve redaktör işini de editörler yapar.
4- Haber Muhabiri
Haber muhabirlerinin görevi gündeme dair haberler yapmaktır. Haber muhabirliğinin görev tanımı oldukça geniştir. Bazıları, gazetenin yayın politikasına göre haber yapar. Örneğin bir gazetenin kültür - sanat ekinde çalışan bir muhabir, yazarlarla, müzisyenlerle ve sinema oyuncularıyla röportaj yapar. Bir spor gazetesinde muhabirlik yapanlar ise maçlara gider, antrenmanları izler, futbolcularla ve teknik direktörlerle görüşür.
Günümüzde birçok haber muhabiri internet gazetelerinde çalışmaktadır. Bazıları yabancı yayın kuruluşlarında yer alan haberi Türkçeye çevirir ve özgünleştirir.
5- Fotoğrafçılık
Gazetelerde birçok görsel kullanılır. Bu görsellerin orijinal olması ise gazetenin tirajını arttırır. Bu nedenle birçok gazete, fotoğrafçılarla birlikte çalışır. Fotoğrafçıların görevi muhabirlerin haberini yaptığı olayların fotoğrafını çekmektir.
6- Genel Yayın Yönetmeni
Genel yayın yönetmenleri, gazetedeki idari sorumludur. Tüm departmanları o yönetir. Gazetede yer alacak haberler, röportajlar ve yazı dizileri genel yayın yönetmenin onayından geçmelidir.
Gazetecilik Bölümü Çalışma Alanları
1- İnternet gazeteleri
2- Edebiyat, kültür, sanat ve bilim dergileri
3- Televizyon kanalları
4- Yerel ve ulusal gazeteler
5- Reklam ajansları
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
29 Ekim'de ne oldu? Cumhuriyet nasıl ilan edildi?
Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu 2024: MEB öğretmen atama tercihleri ne zaman başlıyor?
KPSS ortaöğretim tercihleri 2024 ne zaman başlayacak? Gözler ÖSYM tercih kılavuzunda!
29 Ekim’de ne oldu? Kısaca Cumhuriyet nasıl ilan edildi?
Anadolu Üniversitesi (AÖF) kayıt yenileme 2024 son tarih ne zaman?