Zitvatorok Antlaşması Ne Zaman İmzalanmıştır?
Zitvatorok Antlaşması 11 Kasım 1606 yılında imzalanmıştır. Osmanlı Devleti ile Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalanan bu antlaşma 1593 ile 1606 yılları arasındaki Osmanlı Avusturya savaşının da sonlanmasını sağlamıştır. Bir barış antlaşması olan Zitvatorok Antlaşması Osmanlı Devletinin tarihinde önemli anlaşmalar arasında yer almaktadır.
Zitvatorok Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır?
11 Kasım 1606 yılında Avusturya Osmanlı arasında imzalanmış antlaşma Zitvatorok Antlaşması olmaktadır. Bu antlaşma metni her iki devletin de birbirinin iç işlerine müdahale etmemesi ile alakalı olmaktadır. Fakat Türk toprakları üzerinde Avusturya'nın gözü bulunmaktadır.
Bu nedenle anlaşmaya sadık kalmayarak kısa sürede tekrar Türk topraklarına saldırmıştır. Zitvatorok Antlaşması zamanında pek çok devlet ve pek çok gazeteci tarafından yakından takip edilen bir antlaşma niteliği olmaktadır.
Zitvatorok Antlaşması Maddeleri Nelerdir?
Zitvatorok Antlaşması her iki devletin çıkarları doğrultusunda imzalanmış bir antlaşmadır. Antlaşma metnindeki maddelere bakıldığında bir barış antlaşması olduğu düşünülebilir. Zitvatorok Antlaşması maddeleri şunlardır:
- I. Estergon, Eğri, Kanije Kaleleri Osmanlı devletine bırakılacaktır. Bir daha buralara tacizde bulunulmayacaktır.
- I. Raap ve Komarom Kaleleri Avusturya da kalacaktır.
- Avusturya sadece bir kere 200.000 altın savaş tazminatını Osmanlı Devletine verecektir.
- Avusturya Arşidüküne Osmanlı İmparatoru Roma İmparatoru unvanı ile hitap edecek ve 3 senede bir imparatorlar arasında karşılıklı hediyeleşme yaşanacaktır.
- Avusturya kendi elinde bulundurduğu Macaristan toprakları için artık 30 bin vergi ödemeyecektir.
- Bu antlaşma 20 sene yürürlükte kalacaktır.