Hayatın Oluşum Süreci: Mitoz Bölünme Evreleri
Mitoz bölünme, tek hücreli canlılarda üreme, çok hücreli canlılarda büyüme, gelişme ve yenilenmeyi sağlayan bölünmedir. Mitoz bölünmede kromozomun yapısı ve sayısı değişmediğinden genetik bilgi direkt olarak yavru hücreye geçer.

Hayatın Oluşum Süreci: Mitoz Bölünme Evreleri
İnteraz (hazırlık) evresi: Bu evrede hücre bölünme için hazırlanır. Hazırlık evresinde hücrelerin hacmi büyür, organeller, sentrozom ve DNA kopyalanır.
Profaz evresi (1. evre): DNA'nın proteinler ile oluşturduğu yapı olarak da bilinen kromatin yoğunlaşarak kıvrılır ve daha sıkı bir hal alır. Sıkılaştıkça kısalan ve aynı zamanda kalınlaşan kromatinler mikroskop ile görülen X şeklindeki kromozomları oluşturur.
Kopyalanmış olan kromozomlara kardeş kromatit ismi de verilir. Kardeş kromatitler özdeş olan DNA çiftleridir ve kinetokor ismi de verilen noktada birleşirler. Eşlenmiş olan sentrozomlar da zıt kutuplara doğru giderler.
Metafaz evresi (2. evre): Bu evrede iğ iplikleri kromozomlara tutunur ve kromozomların hücre ortasında sıralanmasını sağlarlar. İkinci evrede hücre tüm kromozomları hücre ortasında sıraladığı için iğ ipliklerine sağlam tutunduğundan emin olur.

Anafaz evresi (3. evre): Bu evrede kardeş kromatitle iğ iplikleri tarafından zıt kutuplara çekilirler. Bu sayede de kardeş kromotitler birbirinden ayrılır ve yeni oluşan yavru hücrelerde her bir eş kromozomun bulunduğundan da emin olur.
Telofaz evresi (4. evre): Kardeş kromozomların kutuplara çekilmesiyle son evre başlar. Bu evrede çekirdek zarı kromozomlar çevresinde tekrar oluşur. Bu sayede kromozomlar sitoplazmadan ayrılır ve kromozomlar yeniden çözülmeye başlar. Son aşamada her bir yavru hücrede çekirdekçik oluşur. 4. evrede aynı zamanda hücre sitoplazmasının bölündüğü evre de başlar ve buna sitokinez denir.
Mitoz Bölünme Nedir?
Hücrelerin yaşam döngüsü içinde bir bölünmeden diğer bölünmeye geçirilen süreçler vardır. Hücre bölünmesi kendi içerisinde mitoz ve mayoz bölünme olarak ikiye ayrılmaktadır. Vücut hücrelerinde görülen bölünmeye mitoz bölünme nedir. Bir hücrenin bölünmesi ve sonucunda iki yeni hücre oluşturmasına mitoz bölünme adı verilmektedir.
Mitoz çekirdek bölünmesi ve sitoplazma bölünmesi olmak üzere iki aşamada gerçekleşmektedir. Bu aşamaların gerçekleşmesinden önce hücre bölünme için hazırlanmaktadır. Bu hazırlık sürecine interfaz evresi adı verilir.
Mitoz bölünmede interfaz yani hazırlık evresinden sonraki evreler profaz, metafaz, anafaz ve telofaz evreleridir. Tüm evrelerden sonra sitoplazma bölünür ve mitoz bölünme tamamlanmış olur. Canlılığın devamı için gerekli olan hücre bölünmesi tüm hücrelerde görülmektedir.

Mitoz Bölünme Hangi Canlılarda Olur?
Hücre bölünmesi tüm canlılığın devamı için gerekli olduğundan bütün hücrelerde görülmektedir. Mitoz bölünme her canlıda gerçekleşir. Vücut hücrelerinde ortaya çıkar ve bir canlının doğumundan ölümüne her aşamada mitoz bölünme olur.
Kan, çizgili kas, sinir, retina ve üreme hücrelerinde mitoz bölünmenin görülmediği bilinmektedir. Mitoz bölünmenin sonucunda ana hücreye benzeyen iki hücre meydana gelmektedir. Bu çoğalmayı, büyümeyi ve gelişmeyi sağlayarak vücutta onarıma neden olmaktadır.