Kodominans ve Çoklu Alellilik İlişkisi
İnsan A, B ve O kan gruplarını kontrol eden genin üç aleli olduğundan, kan grubu çoklu alele bir örnektir. Bu kapsamda genotipler (mevcut aleller) ve fenotipler (kan grubu) işleyişinde Iᴬ ve Iᴮ alellerinin her ikisi de baskınken, I resesiftir.
Ortak baskınlık ya da çoklu alelleri gösterirken benzer şekilde genetik diyagramlar oluşturulmaktadır. Bununla birlikte, büyük ve küçük harfler yerine genotipler, gen için büyük bir harf ve aleller için bir üst simge harf ile temsil edilir.
Kan Grubu Alellilik İlişkisi
Kan grupları I harfiyle gösterilir. Üç alel vardır: A, B ve O. A ve B baskınken, O (I I) resesiftir. A ve B alelleri ortak baskın olduğundan, bir kişi hem A hem de B alellerini miras aldığında, her ikisi de AB kan grubunda ifade edilecektir.
Bununla birlikte, bir baskın alel ve O (I) aleli miras aldıklarında, kan grubunda yalnızca baskın alel temsil edilir. Bunun nedeni, allel O'nun antijen yokluğunu temsil etmesidir. Bir kişi iki O aleli miras aldığında, hiçbir antijen ifade edilmez ve kan grubu O ile sonuçlanır.