Euler Sayısı Nedir, Ne İşe Yarar? E Sabiti Nasıl Hesaplanır?
Euler sayı, doğal logaritma temelini oluşturan bir sabit sayıdır. E harfiyle temsil edilen Euler sayı pek çok yerde görülebilmektedir. Matematiksel ifadesi, e = 2.7182818284… şeklinde devam etmektedir. Eular sayı sabiti 2,718281 ile başlamaktadır.

Sabit sayı olarak matematikte Pi sayısı olarak bilinen tek bir sayı bulunmaktadır. Euler sayı yaygın olarak bilinmese dahi hayatın her alanında varlık göstermektedir. Euler sayısı, matematik terimidir. Matematikte Trigonometrinin temelini oluşturan sabittir.
Euler Sayı Nedir?
Euler sayı, olarak ifade edilen 2.718281 ile başlamaktadır ve matematikte bir sabittir. Bileşik faiz hesaplamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Euler sayı, irrasyonel sayı olarak tanımlanabilmektedir.
Doğal logaritmaların da temelini oluşturmaktadır. Formülü ‘e’ olarak ifade edilmektedir. Trigonometri alanından bileşik faiz hesaplamalarına, hastalıklardan finansal kaynaklara kadar her alanda kullanılabilmektedir.
Ne İşe Yarar?
İrrasyonel sayı olarak ifade edilen euler sayı, finansal değerlerin hesaplanması, nüfusa artışı belirlenmesi, her türlü istatistik kaynak gereksiniminde kullanılabilmektedir. Modern e olarak tanımlanan euler sayı, doğal algoritmaların temelini oluşturmaktadır.
Finansal dengelerin analizi, hastalıkların yayılma oranı ve nüfus artış oranlarının bulunabilmesi gibi alanlarda güvenle kullanılmaktadır. Euler sabiti, gen çalışmaları, finansal yönetimler ve doğal algoritma alanlarından işlev görmektedir. Bunun yanında hayatın her alanında görebilmek, kullanabilmek mümkündür.

E Sabiti Nasıl Hesaplanır?
Euler sayı sabiti 2.718 olarak ilk kullanıldığında amaç bileşik faizlerin hesaplanabilmesi idi. 18 ondalık basamaklı sayıya kadar hesaplandıktan sonra ise irrasyonel bir sabit sayı olduğuna karar verilmiş bulunmaktadır. Hayatın her alanında görülebilen euler sayıya örnek bileşik faiz hesaplaması verilebilmektedir.
%100 faiz oranıyla bankaya 1 yıllığına 100 lira yatıran biri,
Yıl Sonunda 100 Lirasını 200 lira olarak alabilmektedir.
Aynı parayı 6 aylık faize yatırırsa, faiz oranı da %50 olursa,
6Ayın sonunda ele geçen para 150Lira olmaktadır.
Bu paranın tamamını(150) yeniden 6 aylık %50 faize yatırırsa,
2. 6 ayın sonunda ele geçen para 150+75= 225 Lira olacaktır.

E Sabiti Yakınsak Oranı Nasıl Bulunur?
İrrasyonel bir sayı olan e sabiti ifadesi 2.718 olarak kabul edilmektedir. Ondalık basamakları 18’ e kadar devam ederek kullanılmış bulunmaktadır. Finansal işlemlerde yoğun olarak kullanılan e sabiti, bileşik faiz hesaplarının olmazsa olmazıdır.
Banka hesapları, bordro hataları gibi pek çok alanda kullanılabilmektedir. Aynı orandaki paranın 1 yıllığına bankaya yatırılması ile 6 aylığına yatırması arasındaki fark görülebilecektir. %50 aynı faiz oranıyla 100 lira 6 aylık yatırılmış olsun. 6 ayın sonunda parayı çekildiğinde 150 lira yeniden 6 aylık olarak yatırıldığındaki sonuç150 +75=225Lira olduğu görülecektir.
Aynı 100Lira 3 aylık faize yatırıldığında da artış periyodik olarak izlenebilecektir. Süreç 1 milyonu aştığında ise sonucun 2.71828046lira olduğu yani e sabitinin yakınsak sayısıdır. Demek oluyor ki; aynı miktar parayı en yüksek oranda faize yatırmak yerine daha düşük oranlı, tekrarlayabilen faize yatırmak daha kazançlı olmaktadır.