Dikatomi Felsefede Ne Anlama Gelir?
Dikatomi, felsefede ikiden daha fazla değer alan değişken sayısının fazlalığını ifade eder. Ama belirli bir değişkenin alabileceği bütün değerlerin yerine özellikle de üzerinde durulan bir değerin varlığını ya da yokluğunu araştırma durumu varsa çok fazla değer alan değişkenler, iki değer alan başka bir değişkene dönüştürülebilir. Aslında dikatomi, ikiden daha fazla değer alan bir değişkenin iki değer alacak bir değişkene dönüştürülme işlemidir.
Dikatomi Paradoksu Kimin?
Dikatomi paradoksu, kurduğu tüm argümanları mantıklı ama sonuçları oldukça çelişkili ya da absürt olan çok çeşitli paradoksları ile ünlenmiş olan bir Antik Yunan filozofu olan Zenon'a ait olarak bilinir. 2000 yıldan uzun bir süredir Zenon'un akıl çelen nitelikteki bilmeceleri ise, filozoflara ve matematikçilere çok daha iyi bir şekilde anlamak için ilham vermiştir.
Zeno'nun en iyi bilinen sorunlarından birisi, Antik Yunancada "ikiye ayırma paradoksu" anlamına gelen dikatomi paradoksudur. (Bu paradoks ise, Aristo'nun Fizik kitabı ve Simplicius'un bu kitap üzerine getirdiği yorumları ile birlikte yaşadığımız çağa kadar aktarılabilmeyi başarmış olan ve özünde birbiri ile de aynı kapıya çıkan 9 farklı paradokstan birisi olma özelliğini taşır.