Teorinin farklı perspektiflerden gelen bazı eleştirileri de olmuştur. İddialar arasında ise, bakım gibi diğer ahlaki değerlerin dışlanabilmesi için adalet vurgulandığı; çeşitli aşamalar arasında öyle bir örtüşme bulunur. Bunlar ise, daha uygun bir şekilde bir alan olarak görülmeli ya da ahlaki tercihlerin nedenlerinin değerlendirilmesinin genellikle sezgisel kararların da post hoc rasyonalizasyonları olarak bilinir.
Kohlberg’e Göre Ahlak Gelişim Düzeyleri
Gelenek Öncesi Dönem: Bu düzeyde, Piaget’in “dışsal kurallara bağlılık” döneminin özelliklerini de kapsar. Bu düzeydeki çocuk ise, kültür içinde kabul edilen tüm iyi ve kötü ölçütlere göre davranış gösterir.
1. Aşama, Ceza ve İtaat Eğilimi: Bu dönemde konulan kurallar, her zaman başkaları tarafından konur. Çocuklar ise, sadece otoriteye uyar ve her zaman cezalandırılmaktan da kaçınır. Genellikle ortaya çıkan zararın büyüklüğüne ve olayların dış görünüşüne bakarak karar verirler.
2. Aşama, Saf Çıkarcı Eğilim: Bu aşamada çocukların sadece kendi gereksinimleri ve isteklerinin karşılanması çok önemlidir. Diğer kişilerde olan ilişkilerinde de onların gereksinimlerinin her zaman farkındadırlar. Ama yine de her zaman kendi çıkarları ön plandadır. Çıkarcı bir şekilde başkalarının ihtiyaçlarını da dikkate alır.