Ağırlık Nasıl Ölçülür?
Öncelikle kütle ile ağırlığı ayırmak gerekir. Çünkü söz konusu kütle olduğu zaman bunu terazide ölçmek mümkün olur. Bu bağlamda cisimler birbirlerine karşılaştırılabilir. Zira kütleye bağlı olarak belli bir ağırlık ortaya çıkar ve bu durumda yer çekimi kuvvetine bağlı olmadan özgür şekilde ölçüm yapılır.
Ancak söz konusu ağırlık olduğu zaman yerçekimi kuvvetinin herhangi bir cisme etki etkilediği büyüklük olarak değerlendirilir. Bu sebepten dolayı söz konusu ağırlık ölçümü olduğu zaman dinamometre kullanılır. Hassas bir cihaz olması ile beraber doğrudan yer çekimi kuvvetinin etkisi üzerinden, cismin ağırlığının büyüklüğünü sağlamaktadır.
Ağırlık: Fiziksel Özellikler ve Ölçüm Teknikleri
Cismin ağırlığı aynı zamanda cismin yerçekimi kuvveti olarak daha bilinmektedir. Aynı zamanda kilogram bazında ele alınır ve bu ölçüm üzerinden ifade edilir. Dünya çapında yerçekimi kuvveti sabit olduğu için, burada yaşanan değişkenlik cisim ağırlığındadır. Yani kütle ağırlık gösterdikçe bu da burada doğal olarak ağırlık yaratır.
Bu durumda dünya yüzeyinde bütün cisimler kesin olarak 9.8 m/s² şekildeki yerçekimi ivmesine maruz kalır. Bu durumda cismin kütlesinin artışı ile beraber buna bağlı şekilde diğer kısımlar da artış göstermeye devam eder. Bu bağlamda genel çerçevede fiziksel özellikleriyle beraber ağırlık ölçümü dinamometre üzerinden ele alınmaktadır.
Diğer yandan fiziksel özellikler bakımından ele alındığında ağırlık doğrudan yer çekimi kuvvetine dayalıdır. Aynı zamanda cismin kütlesi de yine ağırlığı fiziksel olarak ele alır. Bu bağlamda yerçekimi kuvvetinin sabit olması ile beraber, cismin kütlesinin artışı doğal olarak ağırlığını da artırmaktadır. Bu durum ise dinamometre kullanmak sureti ile ağırlık ölçülür.