Fiziksel Değişim Nedir, Nasıl Olur? Fiziksel Değişim Örnekleri Nelerdir?
Fiziksel değişim, maddelerin yapısı değişmeden yalnızca dış görünüşünde değişim olmasıdır. Fiziksel değişim sonucu yalnızca görüntüde değişim olur, yeni bir madde oluşumu olmaz. Peki, fiziksel değişim örnekleri nelerdir?
Fiziksel Değişim Nedir, Nasıl Olur?
Maddelerin yapısında değişme olmadan yalnızca hal, şekil ve dış görünüşünde değişim olması fiziksel değişimdir. Fiziksel değişimden sonra yeni maddeler ortaya çıkmaz yalnızca mevcut maddelerin görüntüsünde değişim olur. Maddelerin renginde, şeklinde ya da büyüklüğünde değişim olması fiziksel değişimdir.
Tebeşirin kırılması, mumun erimesi, buzun eriyip suya dönüşmesi ve kağıdın yırtılması fiziksel değişime örnektir. Fiziksel değişime kumaşın kesilip bir ürün ortaya çıkarılması ve odundan talaş elde edilmesi de örnek verilebilir. Fiziksel olayda sadece şekil ve görünüm değişir. Tüm yırtılma olayları fiziksel değişim olarak kabul edilir.
Fiziksel Değişim Örnekleri Nelerdir?
Maddeler çevresel etkilere bağlı olarak bazı değişimlerden geçerler. Maddenin öz yapısını kaybetmeden yalnızca şeklini ve görüntüsünü değiştirmesi fiziksel değişimdir. Ufalanma, kesilme, kırılma, yırtılma, karışım ve hal değişimi fiziksel değişim örnekleri arasındadır.
Meyvenin dilimlenmesi, mukavvanın ya da kartonun kesilmesi, masanın ayağının kırılması, elbisedeki iplerin yırtılması, buzun sıcaklıktan sonra erimeye başlaması fiziksel değişim örneğidir. Yumurtanın kırılması, suyun kaynaması, bakır telin elektriği iletmesi, camın buğulanması, camın kırılması, kumla suyun karışması ve yağım erimesi de fiziksel değişim örnekleridir.
Fiziksel Değişim Özellikleri Nelerdir?
Fiziksel değişimden sonra maddelerin hacmi ya da ağırlığı değişebilir. Fakat fiziksel değişimden sonra atomik yapıda herhangi bir değişim olmaz.
Maddelerin dış görünüşleri tamamen ya da kısmen de olsa değişiklik gösterir.
Fiziksel değişimin olmasında en önemli etkenlerden biri de çevresel etkenlerdir. İlk başta ısı ve basınç olmak üzere birçok farklı faktör sebebi ile maddelerin değişmesi mümkündür.
Fiziksel değişimin meydana gelmesinde çevresel etkenler ile beraber beşeri etkenlerin de belirleyici olması mümkündür.
Fiziksel Olay Örnekleri
Suyun buharlaşması, camın kırılması, kağıdın yırtılması ve buzun erimesi gibi durumlar fiziksel olaylara örnek olarak verilebilir. Fiziksel değişimde maddelerin yapısında bir değişim olmadan yalnızca hal, biçim ve şekil değişikliği meydana gelir. Fiziksel değişimden sonra yeni bir madde oluşmaz çünkü madde aynı maddedir.
Yalnızca maddenin şeklinde, renginde, hacminde ya da büyüklüğünde değişim olur. Diğer bir ifade ile fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliğinin değişmediğini söylemek mümkündür. Kağıt yırtıldıktan sonra da kağıt, cam kırıldıktan sonra da cam, yumurta kırıldıktan sonra da yumurtadır. Fiziksel değişimin geri dönüşümü olur ve tüm hal değişimleri de fiziksel değişim olarak kabul edilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SÖMESTR TATİLİ 2025 | Sömestr tatili ne zaman, 15 tatil hangi tarihte başlıyor? İşte ilkokul, ortaokul ve liselerde yarıyıl tatili tarihi
AUZEF final soruları, cevapları: AUZEF final sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN BAŞVURU KILAVUZU: Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvurusu ne zaman?
Öğretmen yer değiştirme/tayin başvuru tarihleri: MEB mazerete bağlı yer değiştirme başvurusu ne zaman?
İBB BURSU BAŞVURU SONUÇLARI EKRANI | 2025 İBB burs sonuçları ne zaman açıklanacak, BUGÜN mü?