hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fas Bayrağı Anlamı Nedir? Fas Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

    Fas Bayrağı Anlamı Nedir Fas Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Fas'ın ulusal bayrağı, genel olarak ülkenin ulusal kimliğinin ve egemenliğinin önemli bir simgesi olmaktadır. Bunun yanında Fas halkının değerlerini ve geleneklerini de temsil etmektedir. Bayrağın kırmızı rengi de 17. yüzyıldan bu yana Fas'ta hüküm süren Alevi hanedanını simgelemektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırmızı ayrıca Fas tarihinde de çok önemli bir şekilde rol oynayan değerlerden olan güç, kararlılık ve dirençle de ilişkilendirilmektedir. Fas bayrağının merkezinde amblemi olan yeşil yıldızın önemli bir sembolizmi vardır. Hem Fas'ın devlet dini olan İslam'ı hem de Fas halkının savunduğu barış, hakikat, sevgi, özgürlük ve adalet değerlerini temsil eder.

    Fas Bayrağı Anlamı Nedir?

    Fas bayrağı kırmızıdır ve yeşil beş köşeli yıldızla süslenmiştir. 5 köşeli yıldız, Müslüman dininin güçlü bir sembolüdür, İslam'ın 5 sütununu sembolize eder. Cezayir bayrağı gibi diğer Kuzey Afrika bayraklarında bulunur. Fas bayrağı, ülkenin resmi renklerinde basılmıştır. Fas bayrağı, 1350'den 1895'e kadar kırmızı ve beyaz üçgenlerden oluşan bir kenarlıkla kırmızı bir arka plandan oluşuyordu. Merkezde birbirini kesen iki beyaz kılıç vardı. Uzun bir süre makas gibi geldi. Ancak her iki kılıç da Alevi hanedanının bir işareti olan yatağanlardı.

    Fas'ı çok sayıda ticaret alışverişi yoluyla popüler yapan ikincisidir. 1895'ten 1905'e kadar, Fas kendisini tam bir toplumsal değişim içinde buldu. Bu dönem, Fas bayrağının yeniden dönüştürülmesine işaret ediyordu. Bu, tamamen kırmızı bir bayrağa yol açmak için tüm modellerin kaldırılmasına neden olacaktır. Zamanla tamamen kırmızı olan modelin denizcilerinkine oldukça benzediği anlaşıldı. Böylece 1915 yılında Fas'ın bağımsızlığı vesilesiyle yeni bir model oluşturulmuş ve günümüze kadar korunmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fas Bayrağı Anlamı Nedir Fas Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama GeliyorFas Bayrağı Nasıl Oluştu?

    1062'de bu bayrağın siyasi ve askeri kullanımını kuranlar Almoravid Berberilerdi. Askerler, Almoravids'in amblemi olan beyaz sancağı savaş alanlarında bu şekilde tuttu. Aynı zamanda takım liderlerine, "Tanrı'dan başka Tanrı yoktur ve Muhammed onun peygamberidir" yazısıyla süslenmiş bir sancak verildi.

    İlk lider Youssef ibn Tachfin, Marakeş'i 1062 yılının başında kurdu. 1121'den 1269'a kadar Muvahhidlerin hükümdarlığıydı. İkincisi sırasında, Fas bayrağı din için dökülen kanı temsil eden kırmızı bir arka plana sahipti. Ortasına İslam'ın zaferini simgeleyen beyaz ve siyah bir satranç tahtası yerleştirildi. Ancak Almohad hanedanı, 1245'te Merinidler tarafından devrildiği için yeterince uzun sürmedi. Saadianlar da birkaç yıl Fas topraklarına hakim oldular. Bu üç imparatorluk aynı meridyen bayrağını korudu. İkincisi, bayrağın merkezinde bulunan üst üste bindirilmiş iki kareden oluşan bir yıldızla kırmızı bir arka plana sahipti. Bayrağın kenarlarında altın bir çerçeve vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fas Bayrağı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

    1895'ten beri saklanan kırmızı arka plana yeşil bir yıldız eklenmiştir. İkincisi, "Hatam Süleyman" veya "Süleyman'ın Mührü" mührüne oldukça benzer. Fas'ta cesareti, sağlığı ve refahı temsil eder. Bir Arap devleti olan Moulay Youssouf'un yıldız seçimi Faslılara İslam'ın beş şartını hatırlatmayı amaçlıyor. Bunlar arasında iman mesleği, namaz, zekat, Ramazan ve hac yer alır. Böylece Fas, İslam'ın beş şartını bayrağıyla hatırlatan ilk ve tek ülke oldu. Fas'ın arması bile İslami bir ifadeyi simgeliyor. Kaldırmak için, ülkenin bayrağı kenarları sarılı mavi kılıflı ahşap bir direğe zımbalanır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow