Ergenekon Destanı Nedir, Kime Aittir? Ergenekon Destanı Özellikleri Nelerdir?

Destan, milletlerin hayatında önemli etkileri olan genel olarak tarihi toplumsal ya da genellikle doğal olayların anlatıldığı hayal ürünleri ile süslenen uzun manzumlar olarak kaleme alınmış eserlerdir. Destanlar iki farklı şekilde incelenir. Bunlardan biri, doğal destan diğeri ise, yapay destan olarak bilinir. Pek çok milletin kendine ait destanları vardır ve edebi eserler arasında yer alır. Bunlardan birisi de tanesi Ergenekon Destanı’dır.
Ergenekon Destanı Nedir?
Ergenekon Destanı, Türkler için çok önemli bir yere sahip olan destanlardır. Göktürklerin türeyişini yani çoğalması anlatan bir destan olarak bilinen Ergenekon Destanı, Türk tarihi için çok önemli bilgiler de verir. Genellikle düşman tarafından yenilgiye uğratılan Türkler, Ergenekon Ovasında türeyerek yurtlarına tekrar döner. Bu da Ergenekon Destanının genel hatları ile anlatılmasıdır.
Ergenekon Kime Aittir?
Ergenekon Destanı, Türk tarihi için çok önemli destanların başında gelir. Bu destanda Göktürklerin yeniden doğuşu ile ilgili önemli bilgiler verir. Ergenekon Destanı, başlangıç olarak sözlü anlatılan bir destan da sadece ilk defa bu destanı yazılı bir hale getiren kişi Moğol Devleti'nin tarihçisi, Reşideddin adı verilen bir tarihçidir. Ama Reşideddin bu destanı anlatırken daha çok Moğol kültürünün özellikleri ile karışmıştır. Türk boylarının bir kısmını oluşturan Moğol boyları da dil ve millet bakımından pek çok konuda birbirleri ile büyük bir benzerlik gösterir. Bu nedenle de benzerlikler genellikle çok normal kabul edilir.
Ergenekon Destanı Özellikleri Nelerdir?
Ergenekon Destanı, Göktürklere ait olan en önemli destanların başında gelir. Göktürklerin türeyişi anlatan bu destanının ise, kısaca özeti ise şu şekildedir. Savaşta yenilen Türkler Ergenekon adı verilen bir bölgeye yerleşerek burada 400 yıl boyunca yaşar. Zamanla buraya sığmamaya başlayan Türkler çevrelerinde yer alan demir dağı eritmek zorunda kalır. Göktürklerin türeyişini konu edinen bir Türk destanıdır.
Genellikle de, düşman tarafından yenilgi ve hile ile uğratılan Türklerin, Ergenekon Ovası'nda yeniden türeyerek tekrar eski yurtlarına dönmesi ile düşmanları ile çarpışmalarını anlatır. Destanlar, tarihi bir temele dayanır. Olaylar bir bütün olarak değil de kısımlara ayrılır. Destanlar ortaya çıktıkları zaman tarihte ve ait oldukları milletin ortak ülküsünü de gösterir.
Türk Destanlarının Özellikleri
Türk toplumlarının gelenek, milli karakteri ve görenekleri yansıtılır.
Türk boyları hakkında çok önemli bilgi veren kaynakları ortaya çıkarırlar.
Konu edindikleri toplumun kaynağı hakkında önemli bilgiler verirler.
Türk destanlarının konu olarak işledikleri olaylar karşısında, milletin nasıl tepki vereceğini, duygu ve düşüncelerini yansıtır.
Türk toplumları için çok önemli olaylar ve nesneler kullanılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları