hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emek Olmadan Yemek Olmaz Atasözünün Anlamı Nedir? Kısaca Açıklaması Ve Örnek Cümle…

    Emek Olmadan Yemek Olmaz Atasözünün Anlamı Nedir Kısaca Açıklaması Ve Örnek Cümle…
    expand

    Türk - İslam kültüründe, emek her zaman yüceltilmiş, emek sarf etmeden bir şey kazanılmayacağı vurgulanmıştır. Emek Olmadan Yemek Olmaz atasözü de, emeğin ne kadar önemli bir değer olduğunu vurgulayan atasözlerimiz arasında yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emek Olmadan Yemek Olmaz Atasözünün Anlamı Nedir?

    Emek olmadan yemek olmaz atasözünde, kişinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etmesi gerektiği vurgulanır. Sadece gayretli olan kişiler, başkalarına muhtaç olmaktan kurtulur ve hayatını idame ettirebilir.

    Toplumumuzda, emek sarf etmeden ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan kişiler her zaman eleştirilmiştir. Bu kişiler ''hazırcı'', ''bedavacı'' ve ''avantacı'' olarak nitelendirilmiştir.

    Hayatta başarılı olmak isteyenler başkalarından yardım ve destek beklemeden, kendi çabalarıyla bir yere varmak isterler. Atasözündeki yemek kelimesi mecazi anlamda kullanılmıştır. Yemek kelimesi aynı zamanda başarı anlamına gelir. Bu nedenle toplumda saygı gören kişiler, her zaman kendi çabaları ve gayretleri ile bir yere gelmiş olan kişilerdir.

    ''Azıcık aşım ağrısız başım'' atasözünde de kişinin başkalarına el açmadan yiyeceği bir lokma ekmeğin ne kadar kıymetli olduğu vurgulanır. Emeksiz elde edilen kazançlar ise gelip geçicidir ve yanıltıcıdır. İnsan ancak gayretleri ve çalışkanlığıyla elde ettiği şeylerle bir yerlere varabilir.

    Emek Olmadan Yemek Olmaz atasözü ile aynı anlama gelen atasözleri ve deyimler şu şekilde sıralanabilir:

    1- Akan su yosun tutmaz.
    2- İşleyen demir ışıldar
    3- Hazıra dağ dayanmaz.
    4- Çalışanın yatan insanlarda hakkı vardır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow