Eğitim Bilimleri: Pekiştireç Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Öğretmenlerin en değerli davranış yönetimi araçlarından biri pekiştirmedir. Güçlendirme, yeni beceriler öğretmek, müdahale eden bir davranışın yerine başka bir davranış öğretmek, uygun davranışları artırmak veya görev sırasındaki davranışı artırmak için kullanılabilir.
Pekiştireç uyaranlar, eylemler ve ödüller adı verilen hoş olayların veya ceza adı verilen hoş olmayan olayların meydana gelmesi arasındaki ilişkileri öğrenme yeteneği ile ilgilidir. Pekiştireç terimi hem ödülleri (olumlu pekiştireçler) hem de cezaları (olumsuz pekiştireçler) kapsayan, pekiştireç tarafından bu ilişkilerin oluşturulması ve güçlendirilmesi sürecini belirtir. Bu ilişkiler öğrencinin davranışını çeşitli şekillerde etkiler. Ödül ve ceza beklentisinin bir fonksiyonu olarak bitkisel ve otomatik tepkileri şekillendirir ve ayrıca öğrencinin eylemlerini önyargılı hale getirir.
Pekiştirme Türleri Nelerdir?
Pekiştirmenin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiğini açıklamadan önce olumlu ve olumsuz olmak üzere iki tür pekiştirme arasındaki farkı açıklamak önemlidir.
Olumlu pekiştirme: Uygun davranışları artırmak için bir pekiştiricinin verilmesidir.
Olumsuz pekiştirme: Uygun davranışı da artıran, rahatsız edici bir olay veya koşulun ortadan kaldırılmasıdır.
Olumlu pekiştirmeye bir örnek, bir ödevi tamamladıktan sonra öğrenciye bir çıkartma vermektir.
Olumsuz pekiştirmeye bir örnek, öğrencinin ara kartını kullandıktan sonra beş dakikalık bir mola için çember süresinden ayrılmasına izin verilmesidir.
Pekiştireç Nasıl Kullanılır?
Pekiştireç ancak uygun bir davranışın ardından bir sonuç (pekiştirme veya hoş olmayan bir olayın ortadan kaldırılması) sağlandığında ve öğrencinin gelecekte davranışı kullanma olasılığını arttırdığında gerçek anlamda kullanılıyor demektir. Pekiştireç öğrenciyi gerçekten motive etmediğinde, pekiştirme sıklıkla gelecekte istenen davranışı arttırmada başarısız olur.
Öğrenciyi pekiştireç anketleri veya pekiştireç örneklemesi yoluyla pekiştireçleri belirleme sürecine dahil ederek bunu önleyebiliriz. Bir pekiştireç anketi öğrenciden pekiştireçlerini belirlemek için soruları ve kontrol listelerini yanıtlamasını ister.
Pekiştirici anketler öğrencinin ilgi alanlarını ve sınıf sınırlamalarını içerecek şekilde kişiselleştirilebilir. Sınırlı iletişim becerisine sahip öğrenciler için pekiştirmeli örnekleme, sevdikleri ve hoşlanmadıkları şeyleri belirlemek için daha uygun bir strateji olabilir.
Birincil ve İkincil Pekiştiriciler
Aralarından seçim yapabileceğiniz iki tür pekiştireç vardır.
Birincil pekiştireçler: Yenilebilir yiyecekler (küçük yiyecek veya içecek parçaları) veya duyusal deneyimler (ışıklı oyuncaklar, vantilatörler, masaj aletleri) gibi doğuştan güçlendirici olanlardır.
İkincil pekiştireçler: İkincil pekiştireçler arasında somut öğeler, etkinlikler, özel ayrıcalıklar, sosyal övgü ve ilgi yer alır.
Bu eşyalar toplandıktan sonra öğretmen daha sonra pekiştireçleri çiftler halinde öğrenciye sunacak ve hangisini seçeceğini görecektir. Öğretmen, tüm seçenekler birbiriyle eşleştirilene kadar iki pekiştirici seçeneği sunmaya devam etmelidir. En yüksek seçilme yüzdesine sahip pekiştireç (seçilen kez/sunulan kez sayısı) gerçek bir pekiştireç olarak kabul edilebilir. Müdahale Merkezi, takviye örneklemesinin nasıl yürütüleceğine ilişkin daha fazla talimat sağlar ve ayrıca öğrencinin seçimlerini kaydetmek için bir veri sayfası sağlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?