Edebiyatta Röportaj Nedir? Röportajın Özellikleri Nelerdir?
Röportaj herhangi bir konu hakkında uzman görüşe başvurulması sonucunda toplumun bilgilendirilmesi için yapılan sohbet, bilgi analizi olarak tanımlanmaktadır.
Edebiyatta Röportaj Nedir?
Edebiyatta röportaj bir konunun detaylı olarak incelenmesi ve araştırılması sonucunda verilerin bir araya toplanarak bilgiye dönüştürülmesi ve toplumu aydınlatmak, bilgilendirmek amacıyla geniş kitlelere gazete, dergi, televizyon ve sosyal medya aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılmasıdır.
Edebiyat halkın kendi içerisinde toplumsal varoluş anlayışının yazı diline dökülmesi kısaca duygu ve düşüncelerin özet halinde belirlenmesidir. Bu bağlamda Edebiyatta röportaj başlığının oluşabilmesi adına bir takım özellikleri barındırması gerekmektedir.
Röportajın Özellikleri Nelerdir?
Edebiyatta röportaj özelliklerine detaylarıyla bakılacak olursa;
- Bir konu hakkında röportaj verilebilmesi için gerçek anlamda belgesi ve kabul edilebilir kanıtlarının olması gerekmektedir.
- Araştırma, inceleme, daha önceden oluşturulan belgelere dayandırılması gerekmektedir.
- Röportaj veren kişinin konu ile arasında birinci dereceden bağının olması çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse tarihte herhangi bir olayın röportajı yapıldığı var sayılırsa Röportajı veren kişinin tarihçi olması çok önemlidir.
- Röportaj yapılırken 5N-1K uygulanmalıdır. Ne, neden, Nereden veya nereye, Nasıl, Niçin ve kim soruları ile yanıtları aranmalıdır.
- Röportaj mutlaka soru cevap şeklinde ilerlemeli hatta münazaraya katılan kişilerin de bu konu uzman olması gerekmektedir.
- Röportaj tipleri farklılık göstermektedir. Münazara, öyküleyici, haber dili, açıklayıcı olmak üzere 4 bölümde incelenmektedir.
- Röportaj mutlaka gerçek bir olay hakkında olmalıdır. Gerçek olay haberleştirilir ve konunun uzmanına sorular yönelterek neyin nasıl yapılması gerektiği konusunda uzman görüş alınmalıdır.
Türk Edebiyatı ve Röportaj
Türk Edebiyatında röportaj tarihi Cumhuriyetin ilan edilmesi ve gazeteler ile halkın bilgilendirilmesi ile başlamaktadır. Röportaj türünü kullanan Türk edebiyatı yazarlarına bakılacak olursa Yaşar Kemal, Tahir Kutsi Makal, Necmi Onur, Halil Aytekin gibi aydınların Türkiye'nin o dönemde yaşadığı toplumsal ve ekonomik olayların halka detaylarını aktarmak amacıyla çalışmaları bulunmaktadır.
Yakın geçmiş Türk Edebiyatında yeni nesil olarak adlandırılan yazarlar, Bekir Yıldız, Gavsi Ozansoy, Hikmet Çetinkaya, Mete Akyol, Mustafa Ekmekçi, Ruşen Eşref Ünaydın, Hikmet Feridun Es,gibi gazeteci yazar ünvanları ile uzun yıllar boyunca basında ve gazetecilikte röportaj veren kişilerdir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!
SÖMESTR TATİLİ 2025 | Sömestr tatili ne zaman, 15 tatil hangi tarihte başlıyor? İşte ilkokul, ortaokul ve liselerde yarıyıl tatili tarihi
AUZEF final soruları, cevapları: AUZEF final sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?