Edebiyat Terimleri Nelerdir? Edebiyat Terimleri Listesi ve Anlamları...
Edebiyat terimleri efsane, şiir, fabl, divan, gazel, hece, aruz gibi terimlerdir. Her terimi bilmek mümkün olmadığından en çok kullanılan ana terimleri öğrenebilirsiniz. Edebiyatta ilk olarak nazım, nesir, hece, şiir, öykü, deneme, eser gibi terimlerin anlamlarını öğrenerek başlayabilirsiniz.
Edebiyat Terimleri Nelerdir?
Edebiyat terimlerini öğrenerek edebiyat tartışmalarını, eleştirilerini, şiir ve romanları daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Edebiyat terimleri abdal, alegori, akis, ana fikir, antoloji, aruz, atasözü, bent, beyit, destan, divan, efsane, fabl, hikaye, gazel, güzelleme gibi terimlerdir. Şiirde ayrı, romanda ayrı ya da divan edebiyatında farklı terimler kullanılabilir. Edebiyatın her döneminde farklı terimler ortaya çıkmış ve kullanılmıştır. En çok kullanılan terimlerin yanı sıra dönemlere göre de kullanılan terimleri öğrenebilirsiniz.
Edebiyat Terimleri Listesi Ve Anlamları...
Aruz: Divan şiirinin ölçüsüdür.
Ağıt: Türk halk şiirinin bir türüdür. Ölünün arkasından söylenen şiire ağıt denir.
Beyit: İki mısralık nazım parçasına beyit denir.
Cinas: Birden fazla anlamı olan kelimelere farklı anlamlar yükleme işidir.
Divan: İslam devletlerinde askeri, mali ve idari meselelerin görüşülüp karara bağlandığı yer.
Epik: Yiğitlik ve kahramanlık konularının edinildiği eserler.
Enel-hak: Evrendeki varlıkların bir olduğuna inanan ve kendilerini de tanrıya adayan kişiler için tasavvuf edebiyatında kullanılan bir terimdir.
Gazel: Beyit sayısı 5 ile 15 arasında olan divan şiiri nazım şeklidir.
En Çok Kullanılan Edebiyat Terimleri
Edebiyatta sık sık karşılaşılan birçok terim vardır. Ağız, akrostiş, antoloji, aruz, aşık, asonans, barok, biçem, beyit, divan, dizin, durak, fabl, hamse, hiciv, hikmet, inşa, ironi gibi terimlerdir. Bunlar dışında mahlas, mani, manzum, mecaz, muamma, monolog, perde, özdeyiş, pragmatizm, selh, şive, tiyatro, tezkire ve üslup terimleriyle de sık sık karşılaşılır.
Edebiyat Nedir?
Kişinin duygu ve düşüncelerini estetik kurallar çerçevesinde kendine özgü bir dil ile sözlü ya da yazılı olarak dile getirdiği sanata edebiyat denir. Edebiyat hem bir dil sanatı hem de bir bilim olarak kabul edilir. Edebiyatta temel amaç güzellik ve estetik olsa da bilimsel türleri de mevcuttur. Edebiyatın iki temel özelliği vardır. Bunlardan ilki üslup ve dil, diğeri ise estetik ve güzelliktir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!