hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düz Zıt Anlamlısı Nedir? Düz Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir?

    Düz Zıt Anlamlısı Nedir Düz Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Yüzeyi pürüzsüz, girintisi ve çıkıntısı ya da inişi çıkışı olmayana düz denilmektedir. Bu durumun tam tersini anlatan ve ifade eden kelimeler de bulunmaktadır. Bu kelimeler düzün zıt anlamlısı olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düz Zıt Anlamlısı Nedir?


    Düz kelimesinin karşıladığı durumun tam tersini ifade eden kelimelere düzün zıt anlamlı kelimeleri denilmektedir. Genellikle bir sıfat olarak kullanılan düz ve zıt anlamları Türkçe dil bilgisinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Günlük hayatta da sıklıkla kullandığımız bu kelime anlamı bakımından birçok kelime ile bağdaşır.

    Düz Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir?

    Düz kelimesi, anlamı bakımından genellikle dik veya eğik olmayan için kullanılır. Ancak inişi çıkışı ve girintisi çıkıntısı olmayan anlamı da taşımaktadır. Yüzeyinde pürüz bulunmayan nesneleri doğru ifade etmek için düz kelimesi kullanılmaktadır. Tüm bu durumların tam tersini ifade etmek için düz kelimesine karşıt gelen yani zıttı olarak kullanılan kelimeler tercih edilmektedir. Bu kelimelere düzün zıt anlamı denilmektedir.

    Düz Kelimesinin Zıttı

    Günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz ve kullandığımız düz kelimesinin birden çok karşıt yani zıt anlamı olarak bilinen kelime bulunmaktadır. En çok kullanılan düz kelimesinin zıt anlamlıları ters ve eğri olmaktadır. Ancak nadiren de olsa çatak kelimesi de kullanılmaktadır. Bu kelimeler düz sözcüğünün zıt anlamlısı olmaktadır.

    Düz Kelimesine Benzeyen Sözcükler

    Türkçe dil bilgisinde pek çok kelime birbirleri ile etkileşim halinde olmaktadır. Türkçe dilinin anlam çeşitliliği nedeniyle kelimeler başka kelimeler ile kolay bağdaşır. Düz kelimesi de kolay bağdaşan sözcükler sınıfına girmektedir. Anlamı itibariyle mecaz olarak da kullanılabilir. Düz olarak tanımlanan mecazi anlam genellikle hareketsiz, eğlencesiz ve sıradan olarak tanımlanmaktadır. Düz sözcüğüne eş anlamlı ve benzer kelimeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düzenli

    Eşit

    Dengeli

    Tam

    Başa baş

    Katı

    Kesin

    Eğimsiz

    Monoton (mecaz)

    Sıradan (mecaz)

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow