Doğal Sayı Kümesi: Temel Matematiksel Kavramların İncelenmesi
Bir çokluk belirtmek amaçlı rakamların belli bir düzen altında bir araya gelmesi ile oluşan netice sayı olarak ifade edilir. Böylece herhangi bir amaç altında günlük yaşamda bir durum daha iyi anlaşılır ya da karşılaştırması yapılabilir. Bu bağlamda matematikte temel kavramlar alındığı zaman rakam ve sayı ile sayı kümeleri ön plana çıkmaktadır. Özellikle doğal sayı kümeleri ve tam sayı kümeleri süreç içerisinde ele alınır.
Tabii burada sayı ile beraber Rakamları birbirinden ayırmak önemlidir. Bu konuda sayıları sembolize edebilmek için kullanılan unsur rakam olarak ifade edilir. Bir çokluk belirtmek için rakamların belli bir düzen altında sıraya girmesi ise sayı olarak anlatılmaktadır.
Doğal Sayı Kümesi: Temel Matematiksel Kavramların İncelenmesi
Kümelerin eleman sayısını belirtmiş olan sayılar, sonsuza kadar giden kümenin elemanları doğal sayı olarak ifade edilir. Bu bağlamda en küçük doğal sayının 0 olduğunu söylemek mümkündür. Yani söz konusu doğal sayı olduğu zaman negatif sayılar yer almaz. Aynı zamanda doğal sayı kümesi parantez içinde gösterilir ve 0 ile başlayarak sonsuza kadar devam eder. Bunu bir örnekle ele almak gerekirse şu şekilde anlatmak mümkün;
- N = {0,1 ,2, 3 … , n, n + 1 …}
Bu şekilde sonsuza kadar hiç durmadan doğal sayı kümeleri artış göstererek devam eder. Tabii bu artış doğal sayı kümesi içerisinde verilen artış miktarına bağlı olarak farklılık yaratabilir. Yani bu durum rakamların sırasıyla gitmesi ya da katları üzerinden ele alınması eşliğinde sağlanabilir. Genel çerçevede doğal sayı kümesinin ele alındığı amaca bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterir.
Sayı Kümeleri Nelerdir?
Sayıların belirli özelliklere bağlı olarak bir araya gelmek suretiyle oluşturduğu kümeler sayı kümeleri olarak bilinmektedir. Bu konuda belirli amacı altında günümüzde pek çok farklı sayı kümesi olduğunu söylemek mümkündür. Her biri günümüzde belirli amaçlı altında farklı yerlerde matematiksel olarak kullanılmaktadır.
- Doğal sayı kümeleri
- Tam sayı kümeleri
- Rasyonel sayı kümeleri
- Devirli ondalık sayılar
- İrrasyonel sayılar kümesi
- Gerçek (reel) sayılar kümesi
Bu şekilde her biri geniş yelpazede farklı özellikler ve yazılım biçimi ile birlikte matematikte kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu kümelerin her birinin sabit formu üzerinden de ele alındığını söylemek gerekir.
Doğal Sayı Kümesi ve Tam Sayı Kümesi Arasındaki Fark Nedir?
Özellikle öğrencilerin en çok karıştırdığı kümeler içerisinde doğal sayı kümesi ve tam sayı kümesi gelmektedir. Bu bağlamda temel bir farklılık doğal sayı kümesiyle tam sayı kümelerini ayırmaktadır. O da doğal sayı kümeleri 0'dan başlamak suretiyle devamlı olarak pozitif şekilde devam etmesidir.
Ancak söz konusu tam sayı kümeleri olduğu zaman hem negatif sonsuz sayılar hem de pozitif sonsuz sayılar ele alınır. Bu şekilde küme içerisine alınmak suretiyle verilen amaçlar altında kullanılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?