hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doçent Nasıl Olunur? Doçent Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Doçent Olma Şartları Nelerdir?

    Doçent Nasıl Olunur Doçent Olmak İçin Gerekenler Nelerdir Doçent Olma Şartları Nelerdir
    expand

    Üniversite okuyan çoğu kişinin hayalleri arasında akademisyen olmak vardır. Bunlar arasında doçent olmak da yer almaktadır. Doçent üniversitede öğretim üyeliği görevi yapan kişilere verilen unvanlardan biridir. Doçentlik üniversitede profesör olmadan önceki son aşamadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doçent üniversitelerde kullanılan bir akademik unvandır. Doçent olan kişi Dr. Öğretim Üyesinden bir üst segmente Profesörden ise bir alt segmenttedir. Doçentlikten sonraki adım Profesör olmaktır. Doçent olmak isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

     Doçent Nasıl Olunur?

    Doçent olmak isteyen kişilerin öncelikle doçentlik sınavını geçmeleri gerekmektedir. Doçentlik sınavı Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından yılda 2 kere açılmaktadır. Sınavı kazanan kişiler üniversitede doçent unvanı alma hakkına sahip olurlar. Doçentlerin görevleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

    Doçentler üniversitelerde akademik araştırmaları yürüten, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine eğitim veren kişilerdir.

    Doçentler ders vermeye ek olarak tez danışmanlığı ve tez jüriliği gibi süreçlerde de grev alırlar.

    Doçentler yüksekokul müdürlüğü, dekanlık, meslek yüksekokulu müdürlüğü gibi pek çok farklı bölümde yönetici olarak çalışabilirler.

    Doçent Nasıl Olunur Doçent Olmak İçin Gerekenler Nelerdir Doçent Olma Şartları NelerdirDoçent Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doçent olmak isteyen kişilerin bilimsel yönlerden kendilerini ispat edebilmesi ve belirli akademik niteliklere sahip olması gerekmektedir. Doçent olmak isteyen adayların Dr. Öğretim üyeliği görevi boyunca yapması gerekenler arasında derslere katılmak ve makale yazmak bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmalar yetkili kişiler tarafından puanlama sistemine göre değerlendirilmektedir.

    Yeterli puana ulaştıktan sonra öğretim üyesi bu dosyayı üniversite rektörlüğüne sunmalıdır. Doçentlik Komisyonu dosyayı inceledikten sonra başarılı olan öğretim üyelerini mülakata çağırır. Komisyonda 3 ile 5 arası jüri bulunur ve adayın doçent olabilmek için gerekli koşulları yerine getirip getirmediği bu jüri tarafından kontrol edilir.

    Dr. Öğretim üyesinin yükseköğretim kurulu tarafından açılan doçentlik kadrosuna başvurabilmesi için Doçentlik Komisyonu ile yaptığı mülakatı başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Doçent olma süreci ortalama 4-5 sene sürmektedir. Tüm süreçleri başarı ile tamamlayan adaylar öncelikle yardımcı doçent olarak göreve başlatılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doçent adayları yardımcı doçentlik görevi boyunca akademik çalışmalara ve derslere girmeye devam ederler. Yardımcı doçentlik görevini başarıyla tamamlayan adaylar doçentlik için tekrar mülakata girip mülakatı başarıyla tamamladıkları takdirde doçent olmaya hak kazanırlar.

    Doçent Olma Şartları Nelerdir?

    Doçentlik için başvuruda bulunacak adayların bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Doçent olmak için istenilen şartlar şu şekildedir:

    • Doçent olmak isteyen adayların lisansı eğitimi tamamladıktan sonra doktora derecesi almaları ya da diş hekimliği, tıp, veteriner hekimlik, eczacılık gibi tıp alanlarında uzmanlık derecesi alması gerekmektedir.
    • Adayın yüksek lisans çalışmalarından bağımsız olarak çalışabildiğini ispatlaması gerekmektedir.

    Bunların dışında adayın doçent olmak için sahip olması gereken kişisel yetkinliklerden bazıları şunlardır:

    • Adayın araştırma projesi yürütebilecek yetkinliğe sahip olması
    • Araştırmacı yetiştirebilecek yetkinliğe sahip olması
    • Topluma hizmet etmeyi seven bir yapıda olması
    • Güçlü bir akademik etkisinin olması
    • Çeşitli öğretim faaliyetlerine katılması gerekmektedir.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow