hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dobra Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Dobra Kime Denir?

    Dobra Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Dobra Kime Denir
    expand

    Dobra, bazen sert sözlerle bazen tatlı dille olsa da her daim gerçeği söylemektir. Dobra kelimesi insanlar için sıfat olarak kullanılmaktadır. Dilimize yerleşmiş olan bu kelime aslında Bulgarca kökenlidir. Zamanla dilimizde kendine yer edinmiş ve halen de sıklıkla kullanılmaya devam edilmektedir. Dobra sözcüğü genelde kişiler için dobra insan betimlemesi şeklinde tercih edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dobra Ne Demek?

    Dobra açık sözlü demektir. Aklındakini hemen söyleyen ve bir durumun doğru yada yanlış, iyi yada kötü olduğunu önemsemeden söyleyen dobra demektir. Bulgarcadan dilimize geçen dobra kelimesi Bulgarca ve Türkçe de aslında iyi ve güzel anlamına gelmektedir.

    Dobra TDK Sözlük Anlamı Nedir?

    TDK sözlüğü, dobra sözcüğünü açık sözlü olmak olarak açıklamıştır.

    Dobra Kime Denir?

    Dobra, açık sözlü kişilere denir. Herkesin bildiği ama kimsenin söyleyemediği şeyleri çekinmeden söyleyebilen, karşısındaki kişinin üzülmesi pahasına da olsa her daim gerçeği söyleyen ve aklına geleni olumlu yada olumsuz olarak düşünmeden söyleyen kişilere dobra denmektedir. Bazen dobralık patavatsızlık olarak da algılanabilmektedir.

    Dobra İnsan Nasıl Olunur?

    Dobra insan olmak için bir durumu acısıyla tatlısıyla yalansız bir şekilde ifade etmek gerekir. Aslında dobra olmak uğraşılarak olabilecek bir durum değildir. Yani bir kişi dobra insan olmak için özel bir çabada bulunmamalıdır. Çünkü dobra olmak kişinin yapısında var olan bir durumdur. Zamanla da ortaya çıkabilir. Ancak dobra olmak bir huy olduğu için özel çalışmalarla kazanılan bir özellik değildir.

    Dobra Cümle İçinde Kullanımı

    - Çıktı karşıma dobra dobra konuştu.
    - Bugün yayınlanan programda ünlüler dobra konuşacak.
    - O çok dobra sözlü biri.
    - Dobra lafları ile kardeşini çok üzdü.
    - Bu kadar dobralık biraz fazla.
    - Dobra olmak için özel bir çaba sarf etmiyor.
    - Laflar ağzından dobra dobra döküldü.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow