Dilekçe Nedir, Nasıl Yazılır? Dilekçe Özellikleri Ve Örnekleri...
Dilekçe hayatımız içerisinde sıkça kullanılan ve çoğu durumda ihtiyaç duyulan bir yazı türüdür. Bazen bir isteği bazense bir şikayeti aktarmak için kullanılır. Ayrıca bazı konularda bilgi vermek amacıyla da dilekçeden yararlanma şansı vardır. Tabi burada dikkat edilecek husus ise dilekçenin düzenidir. Çünkü dilekçeler belirli bir programa göre yazılırlar.
Dilekçe Nedir?
Dilekçe bir isteği dile getirmek veya şikayet yapmak amacıyla yazılan yazılardır. Yazıldığı yer ise özel kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerdir.
Dilekçe Nasıl Yazılır?
- Öncelikle dilekçenin belirli bir düzeni olduğunu bilmelisiniz. Buna göre dilekçede en yukarıda makam adı ve yer bulunmalıdır. Bunun ardından ise dilekçe metni yazılır.
- Dilekçe metninde uzun ve anlamsız cümleler bulunmaz. Bunun yerine istek, şikayet veya konu aktarılır. Metnin sonuna doğru ise gereğini arz ederim gibi ifadeler bulunmalıdır.
- Dilekçe metninden sonra adres, imza, tarih ve ad-soyad yer alır. Ayrıca dilekçe ile sunulacak olan belge vs. varsa buda dilekçede ek kısmında bulunmalıdır.
Dilekçe Özellikleri
Her Türk vatandaşı resmi kurumlara dilekçe yazma hakkına sahiptir ve buna kimse müdahale edemez. Ayrıca dilekçede belli başlı özellikler vardır.
- Çizgisiz tam sayfa bir beyaz kağıda yazılmalıdır. Eğer çok fazla ihtiyaç varsa ikinci kağıt kullanılabilir.
- Hitap edilecek kurum muhakkak belirtilir.
- Yer, tarih, ad-soyad, imza ve adres yazılır.
- Ekler varsa eğer dilekçe sonuna eklenir.
- Ciddi, mantıklı ve saygılı bir üslup kullanılır.
- Gereksiz ayrıntılar dilekçede yer almaz.
Dilekçe yazarken saygı kurallarına muhakkak dikkat edin. Aksi halde dilekçenin içeriği yanlış olacaktır. Bunun için dikkatli şekilde davranmak oldukça önemlidir. Ayrıca dilekçede düzenin olması son derece önemli olarak dikkat çeker.
Dilekçe Örnekleri
- Yukarıya dilekçe verilecek makam yazıldıktan sonra metne geçilir.
Fen-Edebiyat Fakültesi tarih bölümü öğrencisiyim. 25.06.2022 tarihinde yapılan Yeni Çağ dersi sınavına hasta olduğum için giremedim. Mazeret sınavına girmek istiyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
- Metinden sonra sol alt tarafa adres yazılır. Sağ tarafa ise ad-soyad, imza ve tarih yazılmalıdır. Buna göre dilekçe bitirilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?