Devrik Cümle Nedir, Nasıl Kurulur? Devrik Cümle Örnekleri Nelerdir?

İnsanların kurdukları cümleler genelde düzenli bir şekilde olsa da zaman zaman devrik cümlelerde karşımıza çıkar. Bu cümlelerde bir dile ait olan sıralama kurallarına uyulmaz. Yani cümlede yer alan öğeler sıralı şekilde gitmez. Buda kurulan cümlenin devrik olduğunu gösterir.
Devrik Cümle Nedir, Nasıl Kurulur?
Devrik cümle, bir dilde yer alan öğelerin sırasız şekilde dizilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüklemin sonra değil de ortada veya başta olması ile devrik cümle kurulur. Tabi bu cümleler bozuk bir anlam ortaya koymaz. Yani devrik cümle yanlış veya uygunsuz değildir. Sadece cümle içerisinde yer alan öğelerin dizilişi farklıdır.
Devrik cümleler genelde edebi sanat yapılacağı zaman tercih edilir. Bu sayede anlama farklılık katmak mümkündür. Bu farklılık sayesinde cümlenin daha da dikkat çekici olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca devrik cümlelerde anlatım bozukluğu yoktur. Sadece öğelerin dizilişi ile ilgili farklılık vardır.
Devrik Cümlede Vurgu Nasıl Yapılır?
Devrik cümlelerde vurgu aramadığı bilinir. Tabi yine de vurgu aranacak ise buna göre bir yol izlenir. Öncelikle devrik cümlenin düz cümleye çevrilmesi gerekir. Vurgu genellikle yüklemde veya yüklemden önce gelen sözcüklerde olur. Bunun için devrik cümleyi düz olarak yaptıktan sonra vurguyu bulmak kolaydır.
Örnek:
- Kaldı mı artık sinemalarda kuyruğa giren izleyiciler? (devrik cümle)
- Sinemaların önünde kuyruğa giren izleyiciler artık kaldı mı? (düz cümle)
Devrik Cümle Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Devrik cümle kurarken önemli olan öğeleri sıralı olarak yazmamaktır. Çünkü bu cümleler kurallı olmaz. Kuralsız olan bu cümleler devrik olarak nitelik bulur. Ayrıca devrik cümlelerin birçok açıdan dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Çünkü devrik cümlede öğelerin farklılığı hemen görülür. Özellikle yüklemin başta olduğu durumlarda devrik cümle daha kısa sürede göze çarpar.
Devrik Cümle Örnekleri Nelerdir?
Devrik cümle ile ilgili birçok önemli örnek görmek mümkündür. Bu örnekler ile konuyu daha iyi anlamak mümkündür.
- - Geldi mi bugün gönderdiğim paketler?
- - Geçenlerde bir hediye verdim kardeşime.
- - Çok iyi kabardı fırındaki kakaolu kek.
- - Gelmedi daha beklediğim haber.
- - Sarıldı doya doya yeni doğmuş bebeğine.
- - Çok severdim pamuk şekerinin taze halini.
- - Bitmedi mi çalıştığın ders?
- - Geldi gün sipariş ettiğim telefon.
Yukarıda yer alan cümlelerde öğeler kurallara göre sıralanmamıştır. Buda devrik cümlenin ne olduğunu açıkça gösterir. Cümlelerde yer alan yüklemin sonda olmadığı dikkat çekmektedir. Bunun için yüklem cümlelerin farklı yerlerinde karşımıza çıkar. Böylelikle devrik cümle kolayca kurulmuş olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları