hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyük Ölçekli Haritaların Özellikleri Nelerdir? Büyük Ve Küçük Ölçekli Haritaların Farkları Nelerdir?

    Büyük Ölçekli Haritaların Özellikleri Nelerdir Büyük Ve Küçük Ölçekli Haritaların Farkları Nelerdir
    expand

    Büyük ölçekli haritalar daha çok fayda üzerinden geniş bir rakama sahip olarak hesaplama üzerinden ele alınır. Bu konuda 1/100000 hariç daha büyük ölçeğe sahip haritalar büyük ölçekli olarak ifade edilmektedir. Böylece yapılan bu matematiksel işlem ile beraber daha geniş bölgeler ve alanlar harita üzerinde etkin biçimde gösterilir. Tabii bu geniş ölçeklendirme eşliğinde harita üzerinde hata payı da yer vermeden farklı alanlar konumlandırılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivil konum üzerinden haritalar olduğu zaman büyük ölçekli haritalar farklı biçimlerde ele alınır. Bu bağlamda ise 1/10000 ve daha büyük ölçekli haritalar olarak ifade edilirler.

     Büyük Ölçekli Haritaların Özellikleri Nelerdir?

     Haritalar genel olarak fayda üzerinden farklı rakamlar ile beraber küçük, orta ve büyük ölçekli şekilde ele alınır. Böylece alanı büyüklüğü ile beraber detaylandırmaya bağlı olarak farklı biçimlerde üzerinde işlemler yapılabilir. Bu açıdan değişik alanlarda kullanılan Büyük ölçekli haritaların pek çok farklı özelliği bulunmaktadır.

    •  - Ayrıntıyı gösterme gücü yüksektir.
    •  - Küçültme oranı azdır.
    •  - Aynı alanı göstermiş olan küçük ölçekli haritalara göre daha fazla alan kaplarlar.
    •  - İzohipsler arasında yer alan yükselti farkları düşüktür.
    •  - Daha geniş ve büyük alanları sınıflandırmak için önemli bir yere sahiplerdir.

     Bu şekilde değişik özellikleri eşliğinde büyük ölçekli haritalar pek çok farklı alanda kullanım olanağı sağlar. Pay ve payda üzerinden ele alınması ile birlikte özellikle şehirlerin, orman ve bazı geniş alanların ölçeklendirmesi ile yapılanması için değerlendirilir.

     Büyük ve Küçük Ölçekli Haritaların Farkları Nelerdir?

     Küçük ölçekli haritalar genelde stratejik ve askeri alanda kullanılan bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda 1/1500000 ile daha küçük haritalar olarak öne çıkarlar. Büyük ölçekli haritalar ise genelde şehir yapılandırması ya da farklı mimari çalışmalar doğrultusunda ön plana çıkar. Büyük ölçekli haritalar ise 1/100000 ve daha büyük haritalardır. Ayrıca Büyük ölçekli haritalar küçük ölçekli haritalara göre daha fazla yer kaplar. Ayrıntıyı gösterme gücü fazladır ve küçültme oranı düşüktür. Bu gibi öne çıkan farkları ile beraber küçük ölçekli ve büyük ölçekli haritalar değişik alanlarda kullanılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Büyük Ölçekli Haritalar Nerelerde Kullanılır?

     Büyük ölçekli haritada ayrıntıyı gösterme gücü ile birlikte dünya haritası, şekiller ya da bu gibi birçok farklı alınır ele alarak gösterirler. Günlük yaşamda eğitim ile beraber mimari ya da yol çalışması gibi farklı yerlerde önemli bir yere sahiplerdir. Birçok farklı bölgeyi çeşit matematiksel oranlama ile gösterirler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow