Bükreş Antlaşması Özeti ve Önemi... Bükreş Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...
Osmanlı Devleti'nin tarih boyunca en fazla uğraştığı ülkelerin başında Rusya gelmiştir. Özellikle Osmanlı - Rus Savaşları dünya tarihine damga vurmuştur. Bunun için Rusya ile birçok savaş yapıldığı gibi antlaşmalar yapıldığı görülmüştür. Bazen Osmanlı kazançlı çıkarken bazen ise Rusya'nın kazançlı çıktığını söyleyebiliriz. Bükreş Antlaşması da Rusya ile yapılmış olan barış antlaşmalarından birisi olmuştur.
Bükreş Antlaşması Nedir?
Bükreş Antlaşması, Rusya ile yapılmış olan bir barış antlaşması olarak tarihi kayıtlarda yer almaktadır. Rusya ile uzun yıllar boyunca yapılan savaşların iki taraf içinde yorucu olduğu görülmüştür. Tabi bunun yanında iki tarafta maddi ve manevi kayıplar yaşamışlardır. Bundan dolayı barış antlaşmaları bu kapsamda oldukça değerli olarak görülmüştür. Bükreş Antlaşması'nın yapılması ile uzun süredir devam eden Osmanlı - Rus Savaşı sona ermiştir. Antlaşma içerisinde Osmanlı lehine maddeler olsa da genel olarak Osmanlı'nın aleyhine olan maddeler ön plana çıkmıştır.
Bükreş Antlaşması Özeti ve Önemi
Osmanlı ile Rusya arasında yıllarca büyük savaşlar meydana gelmiştir. Bunlardan biriside 1806 yılında meydana gelmiştir. Buna göre 1806 yılında başlayan savaşın 1812 yılında son bulduğu görülmüştür. Osmanlı ile Rusya savaşa başladıktan sonra bunun uzun süre devam edeceği düşünülmüştür. Yaklaşık 6 yıl süren bu savaşta sürpriz bir gelişme yaşanmıştır. Rusya ile Fransa arasında ortaya çıkan gerilim Osmanlı'nın işine yaratmıştır. Böylelikle 1812 yılında savaş sona ermiştir. Bükreş Antlaşması'nın önemi şöyle özetlenebilir;
- 1806-1812 yılları arasındaki Osmanlı-Rus Savaşı bu antlaşma ile son bulmuştur. Osmanlı Devleti bazı maddelerde kazanç bazılarında ise kayıp yaşamıştır.
Bükreş Antlaşması Tarihi ve Maddeleri
Bükreş Antlaşması'nın tarihi 5 Temmuz 1812 olarak bilinir. Antlaşmanın önemli maddeleri ise şu şekildedir;
- Rusya, Eflak ile Boğdan'dan çekilecek.
- Ruslar, Beserabya bölgesini alacak.
- Sırplar kendi içlerinde özgür olacaklar.
- Anapa kalesi dahil olmak üzere; Kuzey tarafta Kuban Irmağı’ndan güneyde ise Bzıb Irmağı ağzına kadar olan alan Osmanlı'ya bırakılacak.
- Hem Osmanlı hem de Rusya, Tuna Nehri'nde serbest dolaşım hakkı elde edecek.
Bükreş Antlaşmasının Sonuçları
Yapılan antlaşmaların en önemli süreçleri sonuç kısmında olmaktadır. Çünkü yapılan antlaşmaya iki veya daha çok tarafın uyması gerekir. Yani antlaşmada yer alan tüm taraflar maddeleri uygulamak zorundadırlar. Tabi sonuçlara göre tarafların farklı yönlerden etkilenme şansları olduğu bilinir. Bükreş Antlaşması da Osmanlı için bazı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bükreş Antlaşması sonucunda Osmanlı Devleti genel olarak olumsuz etkiler görmüştür. Özellikle Besarabya bölgesinin Ruslara bırakılması ve Tuna Nehri'nde Rus gemilerinin serbestçe gezinme hakkı elde etmeleri önemli sorunlar olmuştur. 1811 yılında Napolyon Bonaparte'ın Rusya üzerine sefere çıkması Bükreş Antlaşması için zemin hazırlamıştır. Aslında Napolyon, bu sefer için Osmanlı'ya ittifak teklif etmişti. Ancak bu kabul edilmemiştir. Yine de Napolyon seferden vazgeçmemiş ve buda Osmanlı üzerindeki Rus baskısını azaltmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!
Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu: MEB sözleşmeli öğretmenlik atama tercihleri 2024 ne zaman?
KYK bursları ne zaman yatacak? KYK burs ve kredi ödeme tarihleri 2024-2025!
6-12 Kasım 2024 ŞOK Aktüel Ürünler Kataloğu Yayında! Bu Hafta İndirimde Neler Var?
MEB öğretmen atama tercihleri ne zaman başlıyor? Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu 2024!