Bükreş Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Bükreş Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?
Bükreş antlaşması Osmanlı ve Rusya arasında imzalanmış bir ateşkes anlaşmasıdır. Bükreş anlaşması ile Osmanlı devleti ezici birçok maddeyi kabul etmiştir.
Bükreş Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?
Osmanlı Devleti ve Türk Devleti'nin arasında sıklıkla mücadele gerçekleşmiştir. Bu mücadelelerin sonucu olarak da birçok anlaşma yapılmış ve imzalanmıştır. Bu anlaşmalardan biri de Bükreş anlaşması olarak karşımıza çıkar. Bükreş anlaşması özellikle Osmanlı Devleti'nin batıda ve doğuda toprak kayıpları yaşadığı bir anlaşma olmuştur.
Osmanlı ve Rus devleti arasındaki ateşkes anlaşması olarak bilinen Bükreş antlaşması karlı bir anlaşma olarak görülmüştür. Bu anlaşmadan önce Osmanlı Devleti genelde Avusturya ile sorunlar yaşamaktadır. Fakat Osmanlının içindeki bazı topluluklar isyan edince Ruslar için karlı olan Bükreş anlaşması imzalanmıştır. Bükreş antlaşması Osmanlı Devleti ve Rusya arasında gerçekleşmiştir.
BÜKREŞ ANTLAŞMASI MADDELERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Bükreş antlaşması ile beraber Osmanlı Devleti birçok ezici olan maddeyi de kabul etmek durumunda kalmıştır. Kabul ettiği ve zararlı çıktığı antlaşma maddeleri şu şekildedir:
Rusya, Eflak, Boğdan ve diğer işgal ettiği bölgelerden çekilecektir. Ve bir daha da bu bölgeleri rahatsız edici hiçbir hamlede bulunmayacaktır.
Besarabya bölgesi herhangi bir koşul şartı aranmadan Osmanlı Devleti tarafından Rusya devletine bırakılacaktır.
Sırplar kendi içlerinde özerk bir yapı oluşturacaklar ve bu yapı serbest bir şekilde bırakılacaktır.
Tuna nehrinde hem Osmanlı Devleti hem de Rusya devletinin serbest ticaretleri ve diğer tüm faaliyetleri yürütülecektir.
Kuzeyde Kuban ırmağından, güneyde ise Bzıb ırmağının ağzına kadar içinde Anapa kalesi de olacak şekilde Karadeniz bölgesinin büyük bir kısmı Osmanlı Devleti'ne bırakılacaktır.
Bzıb ırmağından Rioni ırmağına kadar olan bölgeler Rusya devletinin olacaktır.
Bükreş Antlaşması'nın Önemi
Bükreş antlaşmasıyla beraber ilk kez bir antlaşma maddelerinde Osmanlı Devleti'nin içindeki azınlık gruplarına da özerklik verilmiştir. Bu özerklik büyük bir olasılıkla Rusların baskısının sonucunda oluştuğu düşünülür. Osmanlı Devleti bu savaşta Bükreş antlaşması maddelerine göre mantıklı bir anlaşma imzalamıştır.
Fakat uzun süreli olarak Bükreş anlaşmasının maddelerine bakıldığında Osmanlı Devleti'nin kararsız olduğu gözlemlenir. Osmanlı Devleti bu anlaşma ile Sırplara verdiği ayrıcalık ve sınırlardan ötürü ilerde birçok hasar alacak ve kötü etkilenecektir.
Bükreş Antlaşması Sonuçları
Bükreş antlaşması Osmanlı Devleti'nin felaket ile sonuçlanacak bazı maddelere imza attığı anlaşma olarak bilinir. Bu zarar verici maddelerin başında Sırp azınlık milletine verilmiş olan kendi kendini yönetme imtiyazı yer alır. Bükreş Antlaşması'nın içinde olan bu madde 72 farklı azınlık için de bir yol olma özelliği taşımıştır.
Osmanlı Devletinde yaşayan birçok gayri Müslim millet de bu maddeden sonra kendileri için bağımsızlık ve özerklik istemişlerdir. Bu durum da Osmanlı Devleti'nin içinde karışıklık çıkmasına neden olmuştur. Osmanlı Devleti bu anlaşmanın sonucunda iç işlerinde birçok karışık durum ve birçok farklı millet ile uğraşmak durumunda kalmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Öğretmenler Günü şiirleri... Kısa ve uzun, 2 ve 5 kıtalık Öğretmenler Günü şiiri
MEB 1. Dönem 2. yazılı sınav tarihlerini açıkladı: MEB ortak sınavlar ne zaman yapılacak?
TÖDER deneme sınavı sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF sınav sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!