hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Brest Litovsk Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Brest Litovsk Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Brest Litovsk Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Brest Litovsk Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Brest litovsk antlaşması Osmanlı, Rusya, Avusturya Macaristan ve Alman imparatorluğu arasında imzalanmıştır. Barış antlaşması olan Brest litovsk antlaşması toplam iki sayfadan oluşan bir anlaşmadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Brest Litovsk Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    Tarihte yaşanmış olan barış anlaşmalarından biri olan Brest Litovsk iki sayfadan oluşmaktadır. Barışı sağlamak ve devletler arasındaki barış ortamını devam ettirmek için bu anlaşma imzalanmıştır. İttifak devletleri savaşı kaybettikten sonra bir barış anlaşmasının imzalanmasına karar verilmiştir.

    Belarus'un Brest Litovsk şehrinde imzalandığı için adını da imzalandığı şehirden almıştır. Brest Litovsk antlaşması Osmanlı İmparatorluğu, Alman imparatorluğu, Rusya, Avusturya Macaristan ve Bulgaristan krallığı arasında imzalanmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun da dahil olduğu barış anlaşmalarından biri olması dolayısıyla tarihte önemli sayılan bir anlaşmadır. 

    Brest Litovsk Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çanakkale savaşından sonra karlı bir durumda olan Osmanlı Devleti dışında Rusya için hezimet ile sonuçlanan bir savaş olmuştur. Osmanlı Devleti'ne hiçbir şekilde yardım gelmediği için Osmanlı Devleti Brest Litovsk antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Brest Litovsk antlaşmasının Osmanlı Devleti tarafınca antlaşma maddeleri şu şekildedir:

    Osmanlı Devleti Bulgaristan ve Avusturya devletleri ile Rusya devletinin arasındaki savaş durumlarının sona ermesi gerekmektedir.

    Taraflar, karşı taraf herhangi bir kışkırtma yapması halinde sakin davranacaktır ve savaşmaktan kesinlikle kaçacaktır.

    Rusya, Doğu Anadolu'da işgal ettiği yerleri boşaltacak ve buna ek olarak Kars, Batum ve Ardahan bölgelerinde de geri çekilmek durumunda olacaktır.

    Rusya devleti henüz yeni kurmuş olduğu ordular da içinde olmak üzere tüm ordularına son verecektir.

    Karadeniz ve Baltık denizinde Rus devletine ait olan hiçbir donanma bulunmayacaktır.

    Rusya, Ukrayna ile mecburi bir şekilde barış anlaşması yapacaktır ve birbirleri ile hiçbir şekilde savaş durumuna girmeyeceklerdir.

    Brest Litovsk Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Brest Litovsk Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri NelerdirBrest Litovsk Antlaşması Önemi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Brest Litovsk antlaşması ile birlikte Osmanlı Devleti mevcut durumundan çok daha iyi bir hale gelmiştir. Osmanlı Devleti'nin karlı çıkmasını sağlayan bir anlaşma olduğundan devlet için de önemlidir. Yeni bir devrim gerçekleştirilmiş olan Rus devletinde de oldukça önemli günlerin olması beklenmektedir.

    Bu anlaşmanın devamında beyaz ve kızıl ordunun tarafları ortalama beş yıl süresince savaş halinde olmuştur. Bu savaşlar sonucunda da milyonlarca Rus halkının ölümü olmuştur. Komünist sistemin gelmesiyle beraber tekrar güçlenmeye başlayan Rusya devleti için Brest Litovsk antlaşması çok uzun sürmemiştir. Brest litovs antlaşması ikinci dünya savaşının başlaması ile geçerliliğini kısa süre sonra kaybetmiştir. 

    Brest Litovsk Antlaşması Sonuçları

    Brest Litovsk antlaşması ile beraber Osmanlı Devleti'nin himayesine doğu bölgesi geçmiştir. Aynı zamanda kısa süreliğine de olsa Batum bölgesi de Osmanlı İmparatorluğunun bünyesinde bulunmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmanlı Rus savaşını sonuçlandıran bir anlaşma olduğundan önemlidir. Aynı zamanda Macar ve Almanya devleti için de Brest Litovsk anlaşması çok kısa sürmüştür. Çünkü anlaşmadan sonra ikinci dünya savaşı ortaya çıkmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow