hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Birleşik Kesir Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Kesir Örnekleri Nelerdir?

    Birleşik Kesir Nedir, Özellikleri Nelerdir Birleşik Kesir Örnekleri Nelerdir
    expand

    Matematikte birçok farklı kesir çeşidi bulunur. Bunlar içerisinde özellikle basit kesir ile beraber bileşik kesir önemli bir yere sahiptir. Birçok farklı matematik probleminin çözümü konusunda, mutlaka amaca uygun şekilde kullanılır. Pay ve payda üzerinden alınan kesirler, yine pay ile paydanın büyüklüğüne bağlı olarak farklı şekillerde ele alınır. Buna bağlı olarak basit ya da bileşik kesir ile tam sayılı kesir üzerinden işlem gerçekleştirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bileşik Kesir Nedir?

    Payı paydasından büyük olan ya da payı ile paydası eşit olan kesirlere bileşik kesir denmektedir. Yani mutlaka pay her daim paydadan büyük olacak ya da en azından eşit olması gerekecektir. Bu doğrultuda bileşik kesir içerisindeki paydaki değer paydadaki değere bölündüğü vakit tam sayılı kesre dönüşme potansiyeli göstermektedir. Böylece bileşik kesir gerçekleştirilecek bölünme ile beraber tam sayılı kesir üzerinden ele alınabilir.

    Bileşik Kesir Özellikleri Nelerdir?

    Bileşik kesirler belli başlı bazı tanımlamalar ve özellikler kapsamında ön plana çıkmaktadır. Bunları bilerek daha etkin bir şekilde problemleri çözme şansı elde edilebilir.

     - Bileşik kesirler basit kesirlerin tam tersidir.

     - Payı paydasından büyük ya da payı ile paydasının eşittir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Payı paydasına bölündüğü vakit tam sayılı kesir oluşur.

     - Payda hiçbir zaman 0 olamaz.

    Genel olarak bu özellikleri ile beraber ön plana çıkan bileşik kesirler, özellikle matematik üzerinden oldukça önemli bir yere sahiptir.

    Bileşik Kesir Örnekleri Nelerdir?

    Bileşik kesirler hem payı paydasından büyük hem de pay ile paydası eşit bir yapı altında ele alındığı için, farklı biçimlerde örnekler sağlanabilir. Örneğin ilk olarak pay ve paydası eşit bileşik kesirler üzerinden seçenekler öne çıkabilir;

    Örnek: 1/1, 4/4, 7/7

    Bu şekilde görüldüğü gibi hem payı hem de paydası eşit olarak bileşik kesir ortaya çıkmaktadır. Tabii bununla beraber aynı zamanda payı paydasından büyük olan bileşik kesirlerde ele alınır.

    Örnek: 7/3, 6/5, 8/6, 9/2, 4/3

    Aynı biçimde yukarıdaki gibi payı paydasından büyük olan bileşik kesirler bu şekilde yazılabilir. Böyle kesirler görüldüğü vakit bileşik kesir oldukları anlaşılabilir ve buna göre işlem yapılabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow