Başarıya giden yol öğrenmeyi öğrenmekten geçiyor
Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, okulların açılmasıyla gündeme gelen öğrenme süreci ile ilgili merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Öğrenme yolcuğunda herkes başarılı olmak ister. Ancak başarılı olmak için öğrenmeyi etkileyen faktörleri iyi bilmek ve buna dair adımlar atmak çok önemlidir. Bilmemiz gereken faktörlerin başında beslenme, uyku, spor yapmak ve sağ beyini geliştirmek vardır. Bu 4 ayrı faktör hakkında bilgimizi artırıp kendimizi geliştirdikçe öğrenme performansımız artacaktır.
Özellikle uyku kalitesi; motivasyon, odaklanma, duygu ve karar verme süreçlerinde büyük önem taşır. Çocuk ne kadar kalite bir uyku geçirirse güne o kadar dinç ve sağlıklı başlayacaktır. Geçmiş yıllarda Boston’da yapılan bir araştırmanın çıktıları; yeni bilgi öğrenmeden önce yeterince uyumayanların, yeterli uyuyanlara göre hatırlama oranlarında azalma yaşadığını ortaya koymuştur.
Başarıya giden yolda nelere dikkat etmeliyiz?
Yeterli bir uyku için ilkokul öğrencileri 8-10 saat, lise öğrencileri 7-9 saat uyumalıdır. Yetişkinler için 6-6 saat uyku yeterlidir. Tabii ki uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Derin uyku ve kaliteli uyku gibi kavramlarda da önemlidir. Sağlıklı uyku için yapılabileceklere değinecek olursak uykudan en az 3 saat önce yemek yemeyi bitirmek, karanlık bir ortamda uyumak, mavi ışığın gözlerimize maruziyetini yatmadan en az bir saat önce kesmek ve ortalama 18 derecelik yani hafif soğuk bir ortamda uyumak sayılabilir.
Beslenme ve öğrenme ilişkisinde bazı temel maddeleri bilmemiz hayatımızı kolaylaştıracaktır. Bu noktada düzenli omega 3 ve B12 vitamini alımı konsantrasyonu ve öğrenmeyi geliştirmek için oldukça önemlidir. Bunun için hem çocuklar hem de yetişkinlere balık, yumurta, ceviz, keten tohumu gibi besinlerin alınması tavsiye edilmektedir. Günün her öğünü önemlidir, ancak iyi bir kahvaltının önemine de özel olarak değinmek isterim.
Spor; düzenli olarak spor yapan çocuklar yaşıtlarına göre birçok farklı özelliğe sahiptir. Düzenli olarak herhangi bir türde spor yapan, bireysel veya takım oyunu oynayan bu çocuklar, genellikle yetişkinliklerine kadar spor yapmaya devam ederler. Çocukluklarında yaptıkları sporların yaşam boyu olumlu etkilerini yaşarlar.
Bir diğer nokta ise öğrenme sürecine sağ beyni katmaktır. Sağ beyin; beynimizin yaratıcı kısmıdır. Hayal gücü, renkler, görüntüler, müzik, ritim vb işlevler burada icra edilir. Sağ beyni geliştirmek için yapılabilecekler ise oldukça çeşitlidir. Örnek vermek gerekirse; resim çizmek, bir sanat aleti kullanmak, şarkı söylemek, kitap okumak, hikaye kurgusu yapmak, oyunlar oluşturmak çok faydalıdır.
Kıymetli olan öğrenmeyi, öğrenmektir
Öğrenmenin temel amacı, kişinin kendini ve kendi yeteneklerini anlaması, bilgiyi neden, nerede, nasıl elde edebileceğini bilmesi, duyu ve duyularını bu amaçlar için kullanabilmesidir. Öğrenmeyi öğrenmek, öğrenmeyi etkileyen faktörleri bilerek buna uygun şekilde bir öğrenme süreci tasarlamayı bilmektir.
Öğrenmenin ilk şartı öğrenmeyi istemektir
Bir yere gitmek isterseniz oraya gitmeniz gereken haritayı veya rehberi bulabilirsiniz ama gitmek istemezseniz ne harita ne rehber size yardımcı olmaz... Öğrenmek istiyorsanız kitap bulabilirsiniz.
Öğrenmek sadece sıkıcı bilgilere sahip olmakla ilgili değildir, sadece bir şeyler bilmektir. Öğrenme, bilginin alınması ve işlenmesidir. Bilgiyi işlemek; onu doğru şekilde ve doğru yerden bulmak, ne olduğunu düşünmek, ne yaptığını anlamak, nerede kullanılacağını anlamak, hangi bilgileri birleştirdiğini görmekle ilgilidir.
Öğrenmeyi öğrenmek, insanların kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu üstlenmeleri ve onlar için öğrenmenin en iyi yolunu bilmeleri anlamına gelir. Aynı zamanda bu yollara devam etmeye çalışmak demektir. Geleneksel anlayışta her şeyi bilen ve bildiklerini beyninde depolayan kişi bilgili olarak görülür. Modern anlayışta bilgiyi nasıl edineceğini bilen, elde ettiğini anlayarak öğrenen ve öğrendiklerinden dolayı yeni bilgiler ve yeni bilgilerden çözümler üreten insanlar daha makbuldür. Bununla birlikte, bilgiyi depolamak değil verimli kullanmak önemlidir. Öğrenmeyi öğrenmek tam olarak bunu sağlar.
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri, öğrencilerin öğrenme verimliliklerini artırırken kolay ve tutarlı bir şekilde öğrenmelerini sağlar. Öğrenmek isteyenler her öğrenme konusu için farklı öğrenmeyi öğrenme teknikleri kullanabilirler. Kısacası, öğrenmeden öğrenirsek hayat boyu süren öğrenme yolculuğumuz çok daha keyifli bir hale gelir ve öğrenmekten zevk aldıkça daha fazla öğrenmek isteriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN BAŞVURU KILAVUZU: Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvurusu ne zaman?
Öğretmen yer değiştirme/tayin başvuru tarihleri: MEB mazerete bağlı yer değiştirme başvurusu ne zaman?
İBB BURSU BAŞVURU SONUÇLARI EKRANI | 2025 İBB burs sonuçları ne zaman açıklanacak, BUGÜN mü?
AUZEF sınav giriş belgesi sorgulama: AUZEF sınav giriş belgesi yayınlandı mı, sınav yerleri belli oldu mu?
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller