Basamak Değeri Nedir, Nasıl Bulunur? Basamak Adları Nelerdir?

Doğal sayılar söz konusu olduğunda basamak değeri matematikte çok büyük bir öneme sahip olmaktadır. Özellikle okul içerisinde işlem yaparken veya günlük hayatta da bazı işlerde muhakkak basamak değeri kullanılmaktadır. Doğal sayılara miktar bakımından kattığı değer ile birlikte basamak değerleri önemli bir potansiyeli ifade etmektedir. Sağ taraftan başlamak sureti ile sol tarafa doğru sayılıp basamak değerleri buna bağlı olarak hesaplanmaktadır. Her birinin çeşitli değerleri ve ifadeleri mevcut olmaktadır.
Basamak Değeri Nedir?
Bir rakamın içerisinde bulunduğu sayıya katmış olduğu değeri basamak değeri şeklinde ifade edilmektedir. Bununla beraber sağ taraftan başlayıp sol tarafa doğru gidildikçe her bir rakam belirli bir değer kazanmaktadır. Bu değer genel itibari ile katları şeklinde ele alınmaktadır ve hesaplanmaktadır. Basamak ya da hane, matematikte bir sayıyı meydana getiren rakamlardan her birinin bahsedilen sayı içindeki konumunu ifade etmektedir.
a, b, c birer rakama dahil olmak üzere;
ab sayısı iki basamaktan meydana geldiği için "iki basamaklı",
abc sayısı ise üç basamaktan meydana geldiği için "üç basamaklı"
Olarak isimlendirilmektedir.
Basamak Adları Nelerdir?
Onluk sayı sistemi içerisinde tam sayılarda en sağ basamakta yer alan basamak "birler basamağı" onun solunda yer alan basamak "onlar basamağı" ve onun solunda bulunan basamak ise "yüzler basamağı" biçiminde adlandırılmaktadır. Basamak adları, 10'un artan üsleri biçiminde sonsuza kadar devam etmektedir. Basamaklar, bir sayının sözlü ya da yazılı bir şekilde ifade edilmesini oldukça kolaylaştırmaktadır.
Basamak Değeri Örneği Nedir?
Basamak değeri ile ilgili çok sayıda örnek verilebilmektedir. Bu örneklerden bir tanesi şu şekilde olmaktadır: 1234 rakamının basamak değerinin bulunması istendiğinde sağ taraftan başlayıp basamak değerleri hesaplamak mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda şu biçimde hesaplanmaktadır:
4 rakamı birler basamağı = 4
3 rakamı onlar basamağı = 30
2 rakamı yüzler basamağı = 200
1 rakamı binler basamağı = 1000
Bu şekilde görülmüş olduğu gibi birler basamağından başlamak sureti ile binler basamağına kadar olan basamak değerleri hesaplanmış olmaktadır. Bu sayede herhangi bir sayının basamak değeri üstünden elde etmiş olduğu miktar ortaya çıkarılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları