Baltalimanı Ticaret Antlaşması Özeti ve Önemi... Baltalimanı Ticaret Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...
Baltalimanı antlaşması, Osmanlı Devleti ve İngiltere arasında imzalanmış bulunmaktadır. Türk tarihinin en önemli antlaşmalarından biridir. Tarihi ve ticari faaliyetlerin gelişimi açısından çok büyük öneme sahiptir. Baltalimanı antlaşması 1838 Tarihinde Kraliçe Victoria ve II. Mahmut tarafından onaylanmıştır.
Baltalimanı Antlaşması Özeti ve Önemi
Baltalimanı antlaşması, Napolyon Savaşlarının etkisi azaldıkça Osmanlı Devleti dış ticaret hacmi hızla büyümeye başladı. Ancak Osmanlı Devletinin dış Pazar alımı büyürken zirai üretim yetersiz kalmakta idi. Buna bağlı olarak da dış satım yani ihracat kapasitesi azalıyordu. Bu durumda Osmanlı Devleti bir yandan zirai ürünler satarken öte yandan gıda maddeleri satın almaya başladı.
Dönemin Mısır Valiliği görevini yürüten Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanına bağlı olarak ekonomik çıkmaza girildi. Ekonomiyi olumsuz etkileyen bu durum Osmanlı Devletini Rus Muhtırası karşısında destek almaya yönlendirdi. Politik yaptırımlar karşısında ticari faaliyetler olumsuz etkileniyordu.
İngilizlerden yardım almak amacıyla Ağustos ayının 16. Günü 1838 tarihinde Osmanlı ve İngiliz Baltalimanı Ticaret Antlaşması imzalandı. Bu nedenle Baltalimanı Antlaşması büyük önem kazandı. İngilizler ve Osmanlı Devleti arasında Rus yaptırımlarına karşı güç birliği yapılarak tüm dünya ülkeleri arasında ticaret faaliyetlerinin devamı sağlandı.
Baltalimanı Ticaret Antlaşması
Baltalimanı Antlaşması, ticari bir antlaşmadır. İthal ürünleri karşısında git gide azalan zirai üretim mücadele edemeyen Osmanlı Devletinin farklı çözüm yolları bulması gerekmekteydi. Baltalimanı antlaşması bu duruma karşı çözüm üretebilmek amacıyla imzalanmıştır.
Antlaşmaya ilk olarak Kraliçe Victoria imza vermiş sonra da II. Mahmut imza vermiş bulunmaktadır. Osmanlı nüfusunun büyük bölümü kırsal kesimde yaşadığından dış satım konusunda birlik olamıyor. Üretim yetersiz kalıyordu. Baltalimanı Antlaşması bu durumu olumlu yönde değiştirebilmek amacıyla imzalanan bir antlaşmadır. Kapsamlı olarak antlaşma imzalanış tarihi 8.10.1838 olarak kayıtlara geçmiş bulunmaktadır. Öncesinde imzalanan ticaret antlaşması ise 16 Ağustos 1838 tarihinde imzalanmış bulunmaktadır. Baltalimanı antlaşmasının Osmanlı Devleti Ekonomisi üzerinde büyük etkileri olmuştur. Bunlar;
-Osmanlı sanayisi olumsuz etkilenmiştir.
-Ticari ve mali çöküşü hızlandırmıştır.
-İşsizliğin artma nedeni olmuş bu nedenle küçük işletmeler kapanmıştır.
-Osmanlı’ nın uluslararası borçları artmıştır.
-Loncalar (Esnaf dayanışması)önemini yitirmiştir.
-Yabancılar gümrük ödemezken yerli halk büyük gümrük vergileri ödemek durumunda kalmıştır.
-Osmanlı Devleti ticari ve iktisadi olarak tamamen farklı bir duruma gelmiştir. Pek çok olumsuzlukla baş başa kalan Osmanlı Devleti dış ticaret faaliyetlerini iyileştirememiştir.
Baltalimanı Antlaşması Tarihi ve Maddeleri
Osmanlı ve İngilizler arasında imzalanan Baltalimanı antlaşması, çeşitli maddeler içermekteydi. Antlaşma tarihi 16.08.1838 olarak tarihe geçmiştir. Bu maddeler sayesinde ticari ilişiklerin kalitesi artırılarak uluslararası ithalat ve ihracat faaliyetleri düzenlenmekteydi.
Baltalimanı antlaşması uyarınca, iç ticarete İngilizler de katılmaktaydı.
Tekel sistemi kaldırıldı.
Transit resmi kaldırıldı.
İngilizler de Osmanlı ürünlerini ihraç edebilme hakkına sahip oldu.
Osmanlı Devleti sınırlarında ticaret faaliyetleri yapan İngilizler Osmanlı halkından daha düşük vergi ödeyecekti.
İngiliz ürünleri İngiliz gemileriyle geldiğinde 1 defaya mahsus gümrük vergisi ödeyecekti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!