Bahçesaray Antlaşması Özeti ve Önemi... Bahçesaray Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...
Bahçesaray Antlaşması aynı zamanda Çehrin Antlaşması olarak ifade edilmektedir. 1676 ve 1681 yılları arasında devam eden Osmanlı Rusya Savaşını sona erdiren bir antlaşmadır. Antlaşmanın tarafları arasında ise Osmanlı İmparatorluğu, Moskova Merkezi Rus çarlığı ve Kırım Hanlığı yer alır.
Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu ile Rus çarlığı arasında yapılan ilk resmi antlaşma olması ile birlikte yine önemli bir yere sahiptir. Ayrıca öne çıkan birçok farklı maddesi doğrultusunda sınır bölgelerini çizmiş bir antlaşma olarak da ön plana çıktığını söylemek mümkündür.
Bahçesaray Antlaşması Özeti ve Önemi
1676 ve 1681 yılları arasında 5 yıllık bir Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya Savaşı gerçekleşti. Bu savaşın neticesinde ise Moskova merkezli Rus çarlığı, Kırım Hanlığı ve Osmanlı İmparatorluğu arasında Bahçesaray Antlaşması yapıldı. Aynı zamanda bu antlaşma 20 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Onunla beraber Osmanlı İmparatorluğu ve Rus çarlığı arasındaki sınır çizgisini de belirliyor.
20 yıllık bir barış hüküm sürmesi üzerinden önemli bir antlaşma olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda bu antlaşma ile birlikte 2 ülkenin sınır çizgisi Dinyeper Nehri olarak belirlenmiş durumdadır. Böylece her iki taraf Dinyeper ırmağı ile beraber bu ırmağı arasında bir yerleşim gerçekleştirmeyeceğine dair antlaşma üzerinden söz verdi. Özellikle sınır çizgileri ve toprak bütünlüğünün korunması açısından ve 5 yıllık savaşın bitmesi konusunda önemli bir antlaşma olduğunu söylemek mümkündür.Bahçesaray Antlaşması Tarihi ve Maddeleri
3 Ocak 1681 yılında gerçekleştirilen Bahçesaray Antlaşması, aynı zamanda tarafsız bölge olarak Kırım'da imzalanmıştır. Yapılan antlaşma ise Osmanlı İmparatorluğu ve Moskova Merkezi ruh çarlığının yanı sıra Kırım Hanlığı arasında gerçekleşmiştir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu ve Rus çarlığı arasındaki sınır çizgisinin çizilmesi noktasında önemli bir yer taşır. Antlaşmanın yapılan tarihin yanı sıra birçok maddesi ile birlikte öne çıkar.
- Osmanlı Devleti ile Rusya ağırlığı arasında sınır çizgisi Dinyeper ırmağı olarak belirlenmiştir.
- İki devlet arasında 20 yıllık sürecek bir barış antlaşmasıdır.
- Dinyeper ırmağı ile bu ırmağı arasında her iki devletli bir yerleşim yapmayacaklarına dair söz verir.
- Ukrayna'nın Güney bölgelerinde yer alan Nogay göçmenleri gezginlik yapabilecek.
- Zaporog kazakları Ruslara bağlı olacaktır.
- Podolya, Breslav ile beraber Kiev'in Güney bölgesi Osmanlı topraklarında kalacaktır.
Bu şekilde yukarıda çıkan maddeleri eşliğinde 5 yıllık bir savaşın sona ermesi sağlanmıştır. Aynı zamanda 20 yıllık bir barış elde edilmiş olup ülke sınır çizgileri Keskin hatlarla belirlenmiştir.
Bahçesaray Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır?
20 yıllık bir Barış elde edilmiş olması ile beraber Bahçesaray antlaşması büyük öneme sahiptir. Yapılan bu antlaşma ise Osmanlı İmparatorluğu, Moskova merkezli olan Rus çarlığı ve Kırım Hanlığı arasında gerçekleşmiştir. Aynı zamanda tarafsız bölge olarak Kırım'da Yapılan bu antlaşma, uzun bir dönem her iki tarafın güvenli şekilde yaşam sürmesine olanak vermiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!