Atatürk İlkeleri Nelerdir? Atatürk İlkelerinin Özellikleri Ve Amaçları Nelerdir?
1881 tarihinde dünyaya gelen Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin düşmanlardan kurtulması için büyük bir mücadele vermiştir. Verdiği bu mücadele hayatı boyunca devam etmiştir. Bu hayat mücadelesinde ortaya koyduğu ilkeler bulunmaktadır. Atatürk'ün temel düşünceleri belirli başlıklar altında toplanmıştır. Bundan dolayı bu ilke ve inkılapları bilmek çok önemlidir.
Atatürk İlkeleri Nelerdir?
Atatürk ilkeleri toplamda 6 tanedir. Bu 6 ilkenin açıklaması çok önemlidir.
Cumhuriyetçilik
Milliyetçilik
Halkçılık
Devletçilik
Laiklik
İnkılâpçılık
Atatürk ilkeleri arasında her ilkenin çok önemli olduğu görülmektedir. Zaten bu ilkeler birbirini tamamlayan ilkeler olarak ayrılmaz bir bütündür.
Atatürk İlkelerinin Özellikleri ve Amaçları Nelerdir?
1. Cumhuriyetçilik
Cumhuriyetçilik ilkesi, Atatürk ilkeleri arasında en önemli konumda yer almaktadır. Çünkü Atatürk ilkeleri Cumhuriyetçilik ilkesine dayanmaktadır. Yeni Türkiye Devleti kurulduktan sonra Cumhuriyetçilik ilkesi temel bir dayanak olmuştur. Bundan dolayı Cumhuriyetçilik ilkesine dayanan esaslar her zaman değerlidir ve değiştirilmesi teklif bile edilmez.
- Bu ilkeye göre tüm vatandaşlar kanuna göre eşittir.
- Toplumsal ayrıcalık yapılamaz.
- Bu ilkeye göre kadınlara siyasal haklar verilmiştir.
2. Milliyetçilik
Bu ilkenin temeli Milli Mücadeleye dayanmaktadır. Kendisini Türk olarak gören herkes bu ilkeye göre Türk'tür. Milliyetçilik ilkesi ırkçılığa karşıdır. Çünkü kimse kimseden üstün değildir. Milliyetçilik ilkesine göre Türk milliyetçiliği ilelebet yaşayacaktır.
3. Halkçılık
Halkçılık ilkesi Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik ilkesinin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Buna göre mili egemenlik esastır.
- Kanun önünde herkes eşittir.
- Devlet tüm işlerini halkın yararına göre yapmaktadır.
- Devlet, halkın ekonomik seviyesini düşünerek rahat olmaları için çalışmalar yapar.
4. Devletçilik
Devletçilik ilkesi, ülkenin gelişmesi için yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Ülkenin refah seviyesine kavuşması için yapılacak olan yöntemler devletçilik ilkesi ile ilgilidir. Yapılan ekonomik kalkınma programları da devletçilik ilkesi ile ortaya çıkmıştır.
5. Laiklik
Laiklik ilkesinin neticesinde din ve devlet işleri bir birinden ayrılmaktadır. Bu ilkenin temeli hukukun kurallarını dine dayandırmaz. Bunun yerine hukukun kuralları akla ve bilime dayandırılmıştır. Devlet din yerine akıl ve bilim ışığında yönetilir.
6. İnkılâpçılık
İnkılapçılık ilkesi, oldukça önemli bir ilkedir. Çünkü bu ilkenin olması ile ülke daha çağdaş bir hale gelmektedir. İnkılapçılık ilkesinin en önemli amacı çağa ayak uydurmaktır. Çağın gerisinde kalmamak için yeniliklere ayak uydurmak lazımdır.
- İnkılapçılık ilkesi bütün Atatürk inkılaplarını kapsamaktadır.
- Sürekli yenilik ve ilerleme amaç edinmiştir.
İnsanların daha iyi yaşaması için Atatürk ilkelerine ihtiyaç vardır. Bu ilkeler akla ve bilime dayanan ilkeler olarak dikkat çekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Öğretmenler Günü şiirleri... Kısa ve uzun, 2 ve 5 kıtalık Öğretmenler Günü şiiri
MEB 1. Dönem 2. yazılı sınav tarihlerini açıkladı: MEB ortak sınavlar ne zaman yapılacak?
TÖDER deneme sınavı sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF sınav sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!