Asal Sayı Nedir, Bir Sayının Asal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Asal Sayılar Nelerdir?
Matematiğin en temel ve en önemli konuları içerisinde asal sayılar gelir. Asal sayılar tanımlanmış oldukları ifadeler üzerinden aynı zamanda özel sayılar olarak öne çıkarlar. Matematik içerisinde bilinen sayılar üzerinden oldukça az sayıda asal sayı bulunmaktadırlar. Asal sayılar bilindiği takdirde aynı zamanda matematik içerisindeki birçok farklı işlem kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Özellikle belli bir noktaya kadar olan sayılar içerisindeki asal sayıların hangileri olduğu kolay bir şekilde anlaşılabilir.
Asal Sayı Nedir?
1 sayısından ve kendisinden başka hiçbir sayıya bölünmeyen rakamlar asal sayı olarak ifade edilmektedir. Ancak bu sayıları mutlaka pozitif olmalıdır. Yani sadece iki pozitif tam sayı böleni olan sayılar şeklinde anlatmak mümkün. Diğer bütün rakamları virgüllü şekilde ve küsuratlı olarak bölünürler. Bu noktada 1 sayısı asal sayı olarak ifade edilmez. 1 sayısından sonra gelen belli başlı bazı rakamlar sadece kendisine ve 1 rakamına bölünürler.
Bir Sayının Asal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Bir sayının asal sayı olup olmadığını anlayabilmek oldukça kolaydır. Aslına bakılırsa bunun için asal sayıların tanımına bakmak yeterlidir. Çünkü pozitif sayılar anlamında bir ve kendisinden başka hiçbir sayıya bölünmeyen rakamlar asal sayı olarak öne çıkıyor. Bu konuda bazı örnekler vermek suretiyle kolayca anlamak mümkün.
Mesela 19 sayısı bir asal sayıdır. Bunun nedeni ise 19 sayısı sadece 1 ile kendisine bölünebilir. Bunun dışında arada kalan 2, 3, 4, 5 ve 6 gibi 18 sayısındaki kadar gelen tüm sayıları herhangi bir şekilde bölünmez. Başka bir örnek olarak 37 sayısı ele alınabilir. Aynı şekilde 37 sayısı da sadece hem kendisine hem de 1 sayısına bölünebilir. Bu şekilde özellikle asal sayılar belli bir rakama kadar ezberlenebilir. Böylece çok daha rahat ve kolay bir şekilde asal sayıları bulmak ve matematik problemi içerisinde kullanmak mümkün hale gelir.
Asal Sayılar Nelerdir?
Özellikle çok sık kullanılan bazı asal sayıları ele almak mümkün.
Asal sayılar: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47…
Bu şekilde daha birçok farklı asal sayı örnekleri vermek mümkün.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!