Arnavutluk Bayrağı Anlamı Nedir? Arnavutluk Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Balkan ülkelerinden biri olan Arnavutluk, Adriyatik ve İyon denizine kıyısı olan bir ülkedir. Yunanistan'ın kuzeyinde bulunan ülke mimarisi, tarihi ve kumsalları ile ön plana çıkan bir ülkedir.
Arnavutluk Bayrağı Anlamı Nedir?
Arnavutluk'un bayrağı resmi olarak 7 Nisan 1992 tarihinden beri kullanılır. Kırmızı bir arka planın üstünde siyah bir çift başlı kartal bulunan bayrak sıkça merak edilir. Kartal sembolü 1405 ile 1468 yılları arasında yaşamış olan İskender Bey'e dayanır. Kartalın kanatlarında ve kuyruğunda bulunan telek sayısı da İskender Bey'in ülkeyi yönettiği 25 sayısının temsil eder.
Arnavutluk Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Arnavutluk ülkesinin başkenti Tiran olarak karşımıza çıkar. Kırmızı arka plan üzerinde siyah kartal şeklinde olan bayrak ülkeye özel anlamlar taşır. Kırmızı renk ile ülkenin bağımsızlık için döktüğü tan temsil edilmektedir. 1912 yılında bağımsızlığını kazanmış olan ülke 1992 senesinden beri aynı bayrağı kullanmaktadır.
Ülke NATO, Birleşmiş Milletler, Dünya ticaret örgütü, Avrupa konseyi ve Karadeniz ekonomin işbirliğine üyedir. Arnavutluk 1912 senesinden sonra 3 sene İtalya himayesine girmiş ve birçok şekilde yönetilmiştir. 1991 senesinde çok partili hayata geçilmiş ve parlamenter demokrasi modeline sahip olmuştur.
Arnavutluk Nerede?
Balkan yarımadasında bulunan Arnavutluk, kuzeyde Karadağ, doğuda Kuzey Makedonya ve güneyde Yunanistan ile sınır komşusudur. Başkenti Tiran olan ülkenin en büyük ve gelişmiş şehri de başkentidir. Tiran, kelime olarak eski Yunancada güç sahibi yönetici anlamına gelmektedir. Ülkenin nüfusunun %58'i Müslümanlar, %17'si Hıristiyanlar ve %2'si de ateistlerden oluşur. Ülkede resmi dil olarak Arnavutça kullanılsa da Türkçe, Yunanca, İngilizce ve İtalyanca dilleri de sıkça konuşulur. Güney Avrupa'da yer alan bir ülke olmasına rağmen Avrupa birliğine üye değildir. Bundan dolayı Arnavutluk kendi para birimi olan Lek'i kullanılır. Avrupa'daki en küçük ülkelerden biri olan Arnavutluk'un yüzölçümü 28.748 kilometrekaredir.
Arnavutluk Gezilecek Yerler
Tiran: Başkent Tiran'ın İskender bey caddesi şehirdeki en önemli noktalardan biridir. Burada yer alan İskender bey heykeli, Hacı Ethem bey camii ve saat kulesi özellikle görülmesi gereken yerler arasındadır. Elbasan: Osmanlı devletinin himayesine girdikten sonra özellikle de mimari olarak Osmanlı şehrini andıran Elbasan'da geçmişten izler bulmak mümkündür. Şehirdeki saat kulesi ve Elbasan kalesi mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardandır.
Berat: Mimarisi ile Safranbolu'yu andıran Berat, Arnavutluk'taki en özel şehirler arasındadır. Osumi nehri tarafından ikiye ayrılan şehrin bir tarafında Hıristiyanlar, bir tarafında da Müslümanlar yaşamaktadır. Berat şehrinde görülmesi gerekenler arasında Etnografya müzesi ve Gorica köprüsü vardır.
Durres: İtalya'nın Bari şehri ile karşılıklı duran Durres, ülkenin batıya açılan kapılarından biri olarak kabul edilir. Kış aylarında durgun bir şehir olsa da yaz mevsimi geldiğinde şehir oldukça hareketlenir.
Kruja: Osmanlı etkilerinin fazla olduğu şehrin tepesinde bulunan Kruja kalesi ve eski Osmanlı pazarı en çok ziyaret edilen yerlerdendir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?