Akrostiş Nedir, Nasıl Yapılır? Akrostiş Şiir Örnekleri…

Dilimizde pek çok farklı şiir çeşidi bulunuyor. Bu şiir türlerinden birisi de akrostiş şiir türü olarak bilinir. Akrostiş şiir türü ise, yazması çok zor bir şiir türüdür. Bir şiirde ise, dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralandığı zaman anlamlı bir sözcük meydana getirmesi şeklinde oluşur.
Akrostiş Nedir?
Akrostiş, her mısranın ilk harfi yukarıdan aşağıya doğru okunduğu zaman bir isim çıkacak şekilde yazılmış olan şiire “akrostiş” adı verilir. Yazması aslında çok zor olan bir şiir türüdür. Aynı zamanda şiirlerde çok sık karşılaşamadığımız bir edebi sanattır. Çünkü her dizenin başında bulunan harfin ve dolayısıyla da kelimenin sınırlı oluşu, şiir yazmayı daha da zorlaştırır.
Akrostiş Nasıl Yapılır?
Akrostiş, yazılan bir şiirde dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralandığı zaman anlamlı bir sözcük meydana getirmesine denir. Divan edebiyatında akrostişe istihrac ya da muvaşşah adı verilir. Eski Latin ve Yunan edebiyatında akrostiş ise, “üç dize” anlamına gelir.
Akrostiş şiirlerini yazmanın en pratik yollarından birisi de akrostiş şiirler hangi konuda yazılacak ise işlenecek konuya bağlı olarak öncelikle kavramların doğru bir şekilde listelenmesi gerekir. Daha sonra da bu kavramların alt kavramlarının belirlenmesi çok önemlidir. Son olarak da kavramlar arasında bir bütünlük oluşturulur.
Şiirler her zaman dizelerden oluşur. Dizelerdeki ilk harfler ise, yukarıdan aşağıya doğru okunduğu zaman anlamlı bir sözcük ya da söz öbeği oluşturuyorsa bu şiire akrostiş şiir adı verilir. Eski dönemlerde ise, sultanların ve şairlerin akrostiş şiirlerinden örnekler verilmiştir. Ama daha sonra muhalif şairler, bu şiir türüne karşı çıkmıştır. Muhalif şairler ise, bu şiir türü hakkında anlatılmak istenenin kısaltıldığını bu nedenle de gereksiz olduğunu savunmuşlardır.
Akrostiş Şiir Örnekleri
Var olan bir sen, bir ben, bir de bu bahar
Elden ne gelir ki? Güzelsin, gençliğin var.
Dünyada aşkımız ölüm gibi mukaddes.
İnan ki bir daha geri gelmez bu günler,
Alemde bu andır bize dost esen rüzgar.
Cahit Sıtkı Tarancı’ya ait olan özel bu şiirin dizelerinin ilk sözcükleri alt alta sırayla okunduğu zaman “VEDİA” ismi ortaya çıkıyor.
Tüpün içinden gelen görüntü
Ekranda görüntü belirir aniden,
Londra’dan Türkiye’ye
Erişir anında haberler
Ve tüm sinyaller artık
İnternetten hızlıca geliyor
Zaplamadan, beklemeden
Yörüngede bulunan uydular,
On bin kanaldan, diğer tüm çanaklara
Neler gelir neler...
Akrostiş ile yazılmış olan bu şiirde dizelerin baş harfleri yukarıdan aşağı doğru okunduğu zaman “TELEVİZYON” kelimesi ortaya çıkıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları